Hrvatski bezbednjaci kukaju: Vojni rok od mesec dana je neozbiljan, mora to duže da traje

Važno je imati profesionalne vojne snage, ali Kalinić naglašava da bi i opšta populacija trebalo da bude osposobljena za pružanje pomoći

18.01.2024. 14:31
  • Podeli:
vojska hrvatske, hrvatska vojska, hrvatski vojnici - 12 okt 2022 - profimedia-655c8773dec0c.webp Foto: Profimedia

Hrvatski stručnjak za bezbednost i bivši zamenik načelnika Uprave za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba, Pavle Kalinić, smatra da je, nezavisno od ratnih opasnosti, vojni rok neophodan, a kao primer uspešne prakse naveo je Švajcarsku.

“Neutralna Švajcarska koja od 1848. nije ratovala ima obvezni vojni rok koji traje 245 dana. Vidimo u kakvoj je situaciji i danas Ukrajina. Svi su joj u početku pomogli, a sada su povukli ručnu i Ukrajina je ostavljena na cedilu. Ako nisi u stanju sam da se brane, neće te ni drugi braniti, kao ni nas od 1991. do 1995”, rekao je Kalnić za zagebačku N1 televiziju.

On kaže da Hrvatska u svakom slučaju treba da ima i profesionalni deo, ali treba da ima i onaj koji se može upotpuniti ukoliko dođe do neke pretnje. 

"Naši veliki talenti koji verovatno stoje iza mudrog predloga od mesec dana bi najradije to uveli online, kao tečaj prve pomoći. Mesec dana je nedovoljno, minimum minimuma je da se kopira švajcarski model. Hrvatska mora biti u stanju da brani samu sebe", naveo je Kalinić.

Na pitanje može li vojna obuka trajati mesec dana, Kalinić je odgovorio: "To je neozbiljno. Onaj ko je to predložio vidljivo je da ne razume. Minimum bi bio tri do četiri meseca. To je moguće složiti. Ljudi idu na fakultete posle srednje, a može se malo skratiti četvrti razred srednje škole i pomaknuti početak prvog semestra na fakultetu. Radilo bi se maksimalno o 20 dana s jedne i druge strane. Vojska je ključna".

Ukazao je da je važno imati profesionalne vojne snage, ali isto tako naglašava da bi opšta populacija trebalo da bude osposobljena za pružanje pomoći, ne samo u ratnim situacijama, već i tokkom elementarnih nepogoda.

“Ne sme se na vojsku gledati samo kao na trošak već kao i na plus, ako će služenje tog vojnog roka pružiti znanja koja su neophodna”, kaže Kalinić.

Prema njegovim rečima, ovo što Hrvatska ima od  obrazovanja više ne odgovara potrebama savremenog sveta i to treba razviti.

"U svakom slučaju, u Hrvatskoj treba ići minimalno po švajcarskom modelu; tri meseca, i muškarci i žene. Treba medijski ići prema tome da se stvori svest da je čast služiti vlastitoj domovini”, zaključio je Kalinić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()