Jagma za nekretninama u Crnoj Gori: Srbi tek treći po kupovini

Srpski državljani su se našli na jednom od prva tri mesta po vrednosti kupljenih nekretnina u Crnoj Gori

17.01.2023. 15:15
  • Podeli:
kotor-4372924_1920 pixabay-63c6acf07bf27.webp Foto: Pixabay

Stranci i inostrane firme su prošle godine u periodu januar-oktobar kupile nekretnine u Crnoj Gori u vrednosti od 370 miliona evra, što je značajno više nego ijedne godine ranije, podaci su Centralne banke.

Najviše nekretnina kupili Nemci

Najviše nekretnina u Crnoj Gori su kupili državljani Nemačke, zatim Rusije, dok su na trećem mestu državljani i firme iz Srbije.

Podaci o prodaji nekretnina za novembar i decembar prošle godine biće poznati u martu, ali bi prema očekivanjima promet u tim mesecima mogao iznositi još oko 60 do 70 miliona, pa bi ukupna vrednost prodatih nekretnina strancima mogla dostići i iznos od 430 do 440 miliona evra, pišu podgoričke Vijesti.

U celoj 2021. godini stranci su za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori potrošili 278 miliona evra, u 2020. - 116 miliona, 2019 - 178 miliona, u 2018 - 182 miliona.U poslednjih pet godina stranci su kupili crnogorskih nekretnina u iznosu od 1,2 milijarde evra.

Najviše nekretnina prošle godine su, prema podacima CBCG, kupili nemački građani i firme iz te države - u vrednosti od 57 miliona evra, dok su iza njih Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona.

Na trećem mestu su građani i firme iz Srbije sa 42 miliona, a na četvrtom mestu su kupci iz Sjedinjenih Američkih država sa 32 miliona evra.

Tajne cifre za investicije iz Azerbejdžana, Italije, Kipra

Centralna banka Crne Gore ima svoje pravilo da u tabelama označi tajnim podatke ako su u nekoj kategoriji stranih direktnih investicija, kao što je kupovina nekretnina, učestvovale najviše tri strane kompanije.

Tako je tajnim označen podatak koliko su građani i firme iz Azerbejdžana kupili nekretnina. Ukupne investicije iz ove države iznosile su 28 miliona evra, a utrošene su u dve namjene kupovina nekretnine i pozajmice svojim firmama, ali su obje rubrike označene tajnim podatkom.

Tajnim su označene i investicije iz Italije u vrednosti od 46 miliona evra, a odnose se kupovinu nekretnina i povraćaj domaćeg kapitala.

Tajne su i investicije sa Kipra od oko šest miliona, takođe utrošene u kupovinu nekretnina ili povraćaj domaćeg kapitala.

Tajni su podaci i za još 15-ak država i teritorija, ali se odnose na manje iznose investicija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()