Olimpijska lepotica pod snegom: Na -14 cveta turizam na Jahorini

Reportka UNE proverila kakvi su uslovi za skijanje, ali i sankanje...

Autor: Bojana Mičić
08.02.2023. 21:59
  • Podeli:

Prošlo je 39. godina od zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu.

Glavni grad BiH tog 8. februara 1984. godine bio je grad mladosti i centar sveta. Glavne takmičarske discipline bile su na Bjelašnici, Igmanu, Trebeviću i Jahorini. Na Jahorini su vožene trke u slalomu, veleslalomu i spustu za žene.

I posle toliko godina, ova olimpijska planina ostala je jedna od prepoznatljivijih u Evropi i iz godine u godinu sve posećenija.

Sneg. Minus 14 stepeni. Idealni vremenski uslovi za skijaše, kojih ni danas na olimpijskoj lepotici nije manjkalo.

Zimski turizam na Jahorini cveta. Preko 110.000 skijaša do sada je skijalo na planini od početka sezone. Taj broj bi zasigurno bio i veći da zima pomalo nije zakasnila na planinu. Prvi sneg na Jahorinu tek je stigao sredinom januara.

"Nije krenulo planirano, nije krenulo u trenutku kada smo mi hteli, kada smo želeli, kada su svi naši skijasi želeli. Međutim, pred nama su meseci rada. Mi smo prošle godine radili do 2. maja. Bila su to 153. dana skijanja, tako da ne možemo reći da je to odredilo našu sezonu. Naši su se skijaši sada vratili u planinu u velikom broju, planina je popunjena, njeni kapaciteti su zaista maksimalno popunjeni“, kazala je portparol OC Jahorina Jovana Brčkalo.

Jedna od atrakcija ovdje na planini jeste i vožnja gondolom, kapaciteta 3.200 skijaša dnevno. U jednu kabinu može stati desetoro ljudi. Od ove sezone u pogonu su nove staze, kao i novi vidovi vertikalnog transporta.

"Ove godine imamo, što se tiče instalacija vertikalnog transporta, dva nova lifta, to su lift Oštra glava i lift Prača. Prača se nalazi na istoimenoj stazi, dok se lift Oštra glava nalazi iznad izlazne stanice Trnovo na stazi Poljice. To su liftovi koji su u pogonu od ove godine. Ali ove godine imamo novitete koji nisu samo instalacije vertikalnog transporta, nego su i zabavni - sankalište i snow bord park", dodala je Brčkalo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()