Poziv na uzbunu u Hrvatskoj: Udvostručena upotreba droga među odraslima

Alarmantni podaci.

16.09.2024. 17:24
  • Podeli:
droga tablete pilule pixabay-64998c1a2c573.webp Foto: Pixabay

Upotreba droga među odraslim osobama u Hrvatskoj udvostručila se od 2011. do 2019., a porast zavisničkih ponašanja zabeležen je i među mladima, rekao je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Capak je to rekao na Nacionalnoj Reitox akademiji posvećenoj prevenciji, upozorivši da je to poziv na uzbunu.

"Beleži se globalni porast upotrebe droga, a taj trend se preliva i na Hrvatsku. Jedna četvrtina osoba u Hrvatskoj probala je neku od droga", rekao je Capak. Među odraslim osobama zabeležen je porast upotrebe droga od 2011. do 2019. godine s 5.6 posto na 11.6 posto.

Evropsko istraživanje o pušenju, konzumiranju alkohola i droga među mladima pokazalo je, prema njegovim rečima, pad u korišćenju psihoaktivnih droga, ali i porast korišćenja kanabisa i sintetičkih droga, kao i porast zavisnosti od pušenja, ekrana, igrica, klađenja i kockanja, što posebno zabrinjava.

"Dakle to je epidemiološka situacija koja zove na uzbunu", upozorio je Capak, koji smatra da su programi prevencije efikasna mera koja se može preduzeti kada je porast upotrebe droge u pitanju, naravno, uz lečenje i rehabilitaciju. 

U Hrvatskoj se sprovode brojni programi za prevenciju zloupotrebe droga, a Capak, prenosi Hina, kaže da HZJZ teži da se sprovode naučno utemeljeni programi, kao i da je jedan od njih i program "Imam stav".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()