Šmit u izveštaju SB UN optužio Srpsku i Dodika

Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje na funkciju visokog predstavnika u BiH nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN

14.05.2024. 09:42
  • Podeli:
kristijan šmit - 6 dec 2023 - profimedia-65c2114a3ba22.webp Foto: Profimedia

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, podneo je Savetu bezbednosti najnoviji šestomesecni izveštaj u kojem je, između ostalog, optužio Republiku Srpsku, predvođenu predsednikom Miloradom Dodikom da, kako tvrdi, "aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i Dejtonski sporazum".

"Njihova pretnja da paralizuju državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka pretnja je funkcionisanju države i njenoj sposobnosti da obavlja svoje odgovornosti. Njihova pretnja da će jednostrano povući Republiku Srpsku iz ustavnog, pravnog i institucionalnog okvira države – uključujući Oružane snage BiH i poreskog, pravosudnog i izbornog sistema države – pretnja je uspostavljanju paralelnog okvira RS", navodi se u izveštaju Šmita.

Navodi da svi politički činioci moraju izraziti svoje bezuslovno poštovanje prema Dejtonskom sporazumu i BiH, njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, koje, kako kaže, delimično nedostaje.

Šmit tvrdi i da su stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj nastavile da organizuju proteste na međuentitetskoj liniji između dva entiteta nazvane “Granica postoji”. 

"Osim promovisanja ideje secesionizma, ovi protesti stvaraju podeljeno okruženje sklono sigurnosnim incidentima", tvrdi Šmit.

Šmit u izveštaju optužuje Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo za, kako navodi, "nezapamćen kontinuiran pritisak na pravosudne institucije. "Osim promovisanja ukidanja Suda BiH i Tužilaštva BiH, vladajuća koalicija RS podriva Ustavni sud BiH kao čuvara ustavnog i pravnog poretka BiH“, navodi Šmit i dodaje:

"Izazovi instituciji i mandatu visokog predstavnika takođe su nastavljeni neometano. To uključuje zapaljivu retoriku, ali i radnje koje podrivaju poštovanje prema međunarodnoj ad hoc instituciji visokog predstavnika i time njegovu sposobnost da implementira mandat Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Predstavnici vladajuće koalicije RS otvoreno zloupotrebljavaju institucije BiH u ostvarivanju tog cilja. Konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma u potpunosti je poverena Visokom predstavniku, a ne entitetu".

Ako se, kaže, Šmit nastave ove radnje bi "mogle dovesti do de facto, ako ne i de jure, raspuštanja države BiH, što predsednik RS Milorad Dodik stalno zagovara".

"To bi bio scenario s ozbiljnim posledicama", kaže, između ostalog, Šmit u izveštaju koji će sutra biti na dnevnom redu SB UN, preneli su sarajevski mediji.

Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje na funkciju visokog predstavnika u BiH nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()