Miting "Srpska te zove" u Banjaluci: Snaga je u jedinstvu naroda Srpske i Srbije

Strancima smeta što pokazujemo koliko možemo i što opstajemo 30 godina u gotovo nemogućim okolnostima, rekao je Milorad Dodik

18.04.2024. 18:12
  • Podeli:
miting srpska te zove, 18 april 2024 - foto Srna Borislav Zdrinja (5)-6621553eb2b3f.webp Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je veliki miting pod nazivom "Srpska te zove", najavljen kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.  

Veliki broj građana iz skoro svih delova Republike Srpske bio je okupljen na trgu u centru Banjaluke, uz mnoštvo trobojki Srbije i Republike Srpske. Zbog gužve su bile zatvorene sve okolne ulice oko Trga Krajine i Parka Petra Kočića.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio sa mitinga da ne želi da bude u istoj državi sa onima koji Srbe smatraju genocidnim narodom, a posebno je pozdravio zvaničnike Srbije i prijatelje Srpske.

"Srebrenica pripada Srpskoj, a Srbi dobro stoje. Strancima smeta što pokazujemo koliko možemo i što opstajemo 30 godina u gotovo nemogućim okolnostima. Mi smo narod koji se voli i oseća", poručio je Dodik.

On je pozvao muslimane da ako hoće zajednički život sa Srbima u BiH povuku predloženu rezoluciju o Srebrenici, a ako neće - Srpska će razmisliti kako i dokle će učestvovati u životu u BiH.

Republika Srpska će, poručio je, čim se za to stvori prilika biti u savezu sa Srbijom.

"Srbija je naša država i da je božje, ustavne i svake druge pravde bili bismo sastavni deo Srbije, a ne ovog s....a od BiH", istakao je Dodik.

Foto: Srna/Borislav Zdrinja

I bićemo jednog dana deo Srbije, uveren je, makar, kako kaže predsednik Srpske, on ne bio predsednik i ne bio ni živ.

"Ali bićemo jer to je naša volja i želja. Ništa nisu učinili da živimo i radimo sa njima i nećemo živeti sa njima. Beograd je naš glavni grad. Banjaluka je naš glavni grad. Hvala svima koji pomažu, ali ovo što smo napravili napravili smo našom snagom i upornošću. Malo je onih koji su u ovim okolnostima preživeli 30 godina", rekao je Dodik, čije reči su propraćeni burnim aplauzom.

Predsednik Srpske je zahvalio svim patriotama koji su prisustvovali, jasno i glasno izneli svoj stav protiv rezolucije o Srebrenici.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović rekla je na mitingu da nema male tragedije.

"Svi majke i očevi isto tuguju. Neće nama niko uzeti Republiku Srpsku, zato što je ona izraz volje ovog naroda i politička bitka", kazala je Cvijanovićeva.

Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Cvijanovićeva je podsetila da je Kristijan Šmit hteo da prekraja nastavni plan i program.

"Nećeš intervenisati. Naši nastavni programi su naši i srpska deca neće učiti da je Naser Orić bio ratni heroj", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da najveća odvajanja i "dve škole pod jednim krovom" imamo u obrazovnom sistemu koji postoji u BiH, a ne u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva se osvrnula i na Rezoluciju o Srebrenici.

"Nećemo vam dati Srpsku, donesite sto rezolucija, mi nećemo da nosimo terete koji nam ne pripadaju i nećemo da mrzimo", poručila je Željka Cvijanović.

Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je da je Srbija uvek za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i da su Srbi uvek meta besomučnih laži svetkih moćnika.

"Što bude teže, to ćemo mi Srbi biti bliži", poručila je Brnabićeva.

Ona je dodala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini u regionu koji se poklonio žrtvama drugih naroda gde su ga napali.

"I do danas ostaje napad gde niko nije kažnjen. Niko nije pitao kako je moguće da se tako nešto desi jer stvoren je narativ da su Srbi uvek krivi za sve, pa i napad na predsednika. Kad se Srbi drznu da iznesu mišljenje - to je jeres. Danas je važno da u ovo vreme napravimo razliku između onih koji odaju poštovanje i pijetet i onih koji raspiruju mržnju" rekla je Brnabić.

"Oni koji traže Rezoluciju o Srebrenici upiru u srpski narod, a ova naša borba je borba za mir i stabilnost na Balkanu. Osećam ponos što dolazim iz Srbije, koja se bori za istinu i suprotstavlja aktima Ujedinjenih nacija", poručila je Brnabićeva.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je podsjetio na najsurovija stradanja Srba, klanja i progone nacista, kao i tragično stradanje banjalučkih 12 beba.

"Republika Srpska je država mira i nikoga se ne boji. Vlast, narod, teritorija i institucije postoje. Ne damo svoje, nećemo tuđe", rekao je Stevandić.

Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Brano Vučetić iz sela Bjelovac kaže da mu je od ruke Nasera Orića stradao njegov brat od 17 godina, otac i mnogi članovi porodice.

"Naserovi vojnici su rekli kako će da kolju četničku decu. Bio sam u zatvoru dva meseca ranjen i izložen torturama… Oprostite" kazao je Vučetić.

On je tada imao svega devet godina.

"Umesto pravde, dobio sam poniženje. Zločinci koji su nam činili zlo su sada ugledni građani Tuzle i Sarajeva. Želim da i drugi razumeju našu bol. Naše žrtve nema ko da oplače osim samih nas", rekao je Vučetić.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici iz Srbije, Milica Đurđević Stamenkovski, poručila je da su iz srpskog roda potekli najbolji ljudi.

"Kakvi bismo mi bili Srbi kad ne bismo bili uz braću Srbe kad je najteže", zapitala je Stamenkovski.

Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Kako kaže, zloglasna Rezolucija o Srebrenici je dokument iza kojeg najglasnije stoji Nemačka, koja ima u svojoj istoriji najsurovije elemente genocida, a i Velika Britanija koja se obračunavala sa čitavim narodima.

"Rezolucija je inicirana od strane onih koji treba da preispitaju svoju prošlost, a kopaju po našoj. Žele da potkopaju naše vrednosti, da iskompromituju Srpsku, koja je počivala na temljima mira i suživota. Republika Srpska nije rezultat genocida, nego čin odbrane od genocida u Jasenovcu, Prebilovcu, Podgradcima i mnogobrojnim stratištima", zaključila je Stamenkovski.

Srpski narod je uvek bio na strani pravde, a naši preci su se žrtvovali da bi se stvorila pravedna drušva, podsetio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

"Snaga je u jedinstvu, a ovaj skup čini narod Srpske i Srbije. Štitićemo interese Srba i tekovine naše borbe. Srpka je naša mera slobode i svetski moćnici je neće oduzeti", istakao je Đokić.

Okupili smo se da dignemo glas protiv UN koji hoće da čitav naš junački narod uništi, rekao je poslanik NPS u Narodnoj skupštini RS Darko Banjac.

"Borimo se za srpski narod, podižemo glas zbog naše djece i podsjećamo na mučna stradanja u Jadovnom, Prebilovcima, Podrinju, Kozari. Mi ćemo se boriti za istinu i pravdu srpskog naroda", naveo je Banjac i dodao da nas ne zanimaju sankcije.

Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, podsetio je na zločine Nasera Orića i mnogih drugih neosuđenih ratnih zločinaca koji su izvršili zločine nad Srbima. Za kompletno Podrinje je optuženo 16 ratnih zločinaca muslimana, a samo 5 je osuđeno.

"Iz dana u dan slušam o lošem odnosu prema našim žrtvama. Sveta obaveza svakog Srbina je da čuvamo naša stradanja. Zaborav ubija brže od metka, a mi moramo podsećati na stradanja Srba", poručio je Kojić.

Posle održavanja najvećeg patriotskog skupa u Srpskoj, pušteni su baloni u simboličnim bojama zastave Srpske, čime je poslata poruka mira, ljubavi i zajedništva Srba u svet

Kako je najavljeno, sa mitinga će jasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod "niko ne može i neće poniziti, ma gde i kakve odluke donosili".

Prethodno je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ispred Palate Republike u Banjaluci razgovarao sa brojnim građanima koji su se okupili da bi učestvovali na mitingu na Trgu Krajine.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je ranije danas Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Skupština je usvojila i zaključke u vezi sa Izveštajem Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine u kojima se, pored ostalog, potvrđuje da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()