Šta je doneo prvi krug izbora u Crnoj Gori: Slabljenje podrške Đukanoviću i spuštanje tenzija

Spuštanje političkih tenzija u zemlji

20.03.2023. 13:29
  • Podeli:

Prvi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori se završio, rezultati se sabiraju ali ono što je očito iz rezultata je da je Milo Đukanović, kandidat DPS-a i akutelni crnogorski predsednik, izgubio u proteklih pet godina 20 odsto podrše građana, a više od 50 odsto birača nije glasalo za njegovu politiku.

Milatović ima šanse da pobedi

Prema analizi podgoričkog Dana, prvi nacionalni izbori nakon 30. avgusta 2020. godine pokazali su da su građani pomešali političke karte i da je neophodno da budu održani vanredni parlamentarni izbori, bez obzira da li će biti organizovani 11. juna ili na neki drugi datum.

Podrška koju su pružili Demokratski front, Demokrate u Ujedinjena Crna Gora daju veliku nadu Jakovu Milatoviću da u drugom krugu može da pobedi.

Kvalitet ovih izbora, odnosno same kampanje jeste i činjenica da je DF sve vreme pozivao na pomirenje Crne Gore, što je značajno za spuštanje političkih tenzija u zemlji, a  treba očekivati i reformu trenutno pojedinačno najjače političke partije, Demokratske partije socijalista, piše Dan.

I sam izborni dan, navodi se, još je jedna tekovina ovih izbora, jer je, u principu, prošao mirno i bez "slomljenih glava", što smo minulih godina često imali prilike da gledamo kada su građani izlazili na birališta.

Takođe, kao još jedna pozitivna stvar može se uzeti i činjenica da Crna Gora nije dobila predsednika u prvom krugu, što uvek ukazuje na mogući apsolutizam i opasnost da se jedna ličnost izdigne iznad prirodnih demokratskih tokova.  

Kao obećavajuća novina, kažu, percipira se i to da sinoć nije bilo onih koji nisu priznali rezultate izbora, čak su i upućene čestitke onima koji su otišli u drugi krug.

Draginja Vuksanović Stanković dala ostavku

Novi momenat je, dodaju, i ostavka kandidatkinje Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković na sve funkcije u partiji i na poslaničko mesto u Skupštini Crne Gore zbog veoma lošeg izbornog rezultata.

I to se, ističu, dosad retko dešavalo u Crnoj Gori, da jedan kandidat nakon neuspeha ne traži razloge u drugima, već pokaže punu odgovornost prema partiji i, pre svega, prema građanima koji su glasali za njega.

Nakon jučerašnjeg izbornog dana jasno je da je stepen demokratije u Crnoj Gori veći nego što je ikada bio i da su vanredni parlamentarni izbori neophodni u svakom slučaju, jer je politička scena mnogo drugačija nego što je bila nakon izbora u avgustu 2020.

"Demokratski kapacitet Crne Gore biće još jači nakon 2. aprila, kada dobije predsednika, a naročito nakon parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da donesu potpunu deblokadu demokratskih institucija, novo otvaranje evropskog puta, i, što je najvažnije, smanjivanje političkih tenzija. Konačno, i kod nas izbori mogu biti lekoviti", piše Dan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()