Teško stanje u poplavljenim područjima Hrvatske: Najavljene nove padavine

Za danas metereolozi predviđaju nove kiše, pljskove i gmrljavine

16.05.2023. 10:51
  • Podeli:
Tan2023-05-1511364263_8 poplave hrvatska TANJUG FOTO HINA ZVONKO KUCELIN-6463439146fec.webp Foto: Tanjug/ Hina/ Zvonko Kucelin

Zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale delovi Hrvatske su poplavljeni, a meteorolozi i Hrvatske vode za danas najavljuju još težu situaciju, jer stiže još puno kiše, pa treba očekivati novi rast svih reka.

"Trenutno je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici, Una ima vrlo visoke vodostaje, 10-15 centimetara je ispod nivoa za proglašavanje vanredne situacije", kaže Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

Zadarska županija je na društvenim mrežama objavila snimak na kojem je nabujala Zrmanja u Obrovcu i ističu da je nivo vode pao u odnosu na sinoć za otprilike pola metra i sada iznosi iznosi 254 centimetra. Inače sa 302 centimetara u ovom gradu je juče zabeležen istorijski nivo.

"Ipak, s obzirom na očekivane nove padaline, stanje je i dalje ozbiljno pa se preduzimaju mere prevencije i zašttite", saopšeno je iz Zadarske županije.

Foto: Tanjug/Hina/Zvonko Kucelin

U poplavljenom Obrovcu situacija je danas nešto bolja, a potpredsednik vlade i  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji obilazi to područje, kaže da je nivo vode trenutno u opadanju, ali da treba misliti i na klimatske promene.

U Obrovcu je za samo 24 sata palo 250 litara kiše po kvadratno metru. Vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu juče ujutro je dostigao istorijski nivo od 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja ove reke izmerene u tom gradu.

Voda se izlila na ulice, probila se i u istorijsko jezgro gradu. Situacija je teška i u Gračacu. 

Božinović kaže da sve službe odrađuju posao profesionalno, te da će se tek videti kako će dodatne snage biti angažirane narednih dana.

"Danas je situacija bolja. Kiša pada, ali vodostaj opada. Situacija zavisi od onog što se događa na Velebitu. Bitno je i što se događa s Otučom i drugim rekama koje se ulivaju u Zrmanju. Zrmanja se podigla kao nikad u istoriji, a tome je doprineo i jugo. Imate sudar plime i velikih količina kiše i to se sudarilo na području Obrovca, a posledice vidimo", rekao je Božinović.

Upozorio je da se, kako je kazao, treba osvestiti da se događaju klimatske promene i da je zaštitni zid napravljen u skladu s procenama iz 2008. godine. Tada je, podsetio je, određena visina zida koja je 30 do 40 centimetara viša od najvišeg očekivanog vodostaja. Takođe, dodao je, mulj koji se skuplja na dnu reke doprinosi višem vodostaju.

"Moramo računati na klimatske promjene. Moramo računati i na ovo leto da su mogući požari. To se događa zbog ljudskog delovanja. Događa se svuda po svetu, ne samo u Hrvatskoj", rekao je Božinović.

Moramo, istakao je, više raditi i kad je u pitanju prostorno planiranje. 

"Stari ljudi su radili kuće na višim nadmorskim visinama, to sigurno nije bilo bez nekih iskustava. Danas moramo voditi računa gde gradimo, kakvi su nam temelji. To treba raditi relativno brzo, u skladu sa naukom", naveo je Božinović, preneo znanosti", rekao je Božinović, prenosi hrvatski portal Index.

Za danas metereolozi predviđaju nove kiše, pljskove i gmrljavine, a obilnije padavine se očekuju u centralnom delu i planinskim predelima.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()