Titov Galeb postaje muzej, svi su pozvani da se uključe u projekat

Galeb je najpoznatiji kao "Brod mira" i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita koji je njime putovao u zemlje Pokreta nesvrstanih.

20.12.2021. 18:25
  • Podeli:
brod_galeb_pixell Foto Nel PavleticPIXSELL (1).jpg Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Građani Hrvatske, republika bivše Jugoslavije i dela EU pozvani su da učestvuju u pripremu muzejske postavke čuvenog broda Galeb i izložbe bogate istorije rezidencijalnog plovila nekadašnjeg predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Muzej Grada Rijeke uputio je javni poziv i žiteljima Italije, Nemačke, Austrije i Velike Britanije da se uključe sa predlozima, bez obzira da li je reč o ličnim predmetima, fotografijama, živopisnim sećanjima, snimcima, jer, kako kažu, sve dolazi u obzir. Poziv je objavljen na sajtovima Grada, Muzeja Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke.

"Muzej Grada Rijeke prikuplja na pozajmicu ili trajno korišćenje fizičke uspomene, ali i one neopipljive, dostupne u svedočanstvima ljudi povezanih sa brodom na različite načine, u obzir dolaze predmeti, ali i ljudske priče koje se mogu odnositi na sva razdoblja iz života broda", piše u saopštenju.

Obnova broda Galeb finansira se evropskim sredstvima kroz EU projekat "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine". 

Brod se trenutno nalazi na obnovi u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, veći deo nameštaja s broda je restauriran i čeka povratak u izvorne prostorije u kojima se nekad nalazio.

Galeb je najpoznatiji kao "Brod mira" i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita koji je njime putovao u zemlje Pokreta nesvrstanih. Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod i polagač mina. 

Dva puta je ozbiljno uništen, a bio je i školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titov brod, a nakon raspada Jugoslavije i prodaje grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao, brod je svoje utočište pronašao u Rijeci gde će postati prvi hrvatski brod-muzej, dodaje se u saopštenju.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()