Varhelji: Crna Gora je na vratima završnog dela pregovora za ulazak u EU

Varhelji je istakao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je pre moguće

08.04.2024. 14:25
  • Podeli:
Oliver Varhelji Profimedia-6613e1de1f6b4.webp Foto: Profimedia

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

„Ima još merila koja Crna Gora treba da ispuni. Imamo novu vladu u Crnoj Gori i novu političku konstrukciju koja je počela da ih isporučuje“, rekao je evropski komesar na forumu „EU se susreće sa Balkanom“, koji se danas održava u Sofiji.

Istakao je da „nije važno koliko je mala odluka“, ali da se sve moraju doneti sada. Varhelji je istakao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je pre moguće i da bi sledeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata.

Dodao je da je jasno da se geopolitički pejzaž promijenio u poslednje tri godine, naročito od ruske agesije na Ukrajinu, kovid krize.

„Proširenje se mora desiti, to je jasno. Od vitalnog intrerasa je da dođe do proširenja što pre, a mi naporno radimo kako bismo dočekali nove EU članice. Vrata su otvrena i možemo postići neophodne reforme“, rekao je Varhelji na forumu, preneo je portal RTCG.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()