'Treba znati kako piti vino', rekli su za portal UNA vrsni poznavaoci vina koji su dva dana boravili na prestižnom banjalučkom festivalu vina - Vinosauru.
Vino je najstarije alkoholno piće na svetu. Zovu ga još i 'piće bogova', a oko njegovog konzumiranja stvorila se čitava filozofija.
O tradiciji nastanka, načinu konzumiranja, vrstama i tlu pogodnom za vinograd za UNU pričao je Mirsad Malahović, menadžer prodaje i marketinga u vinariji Carska vina, podrum Grge Vasilja.
"Mora biti dobra rodna godina, vremenski uslovi, dosta sunca i određen broj vlage i zemljište na kojem se nalazi vinograd. Krš je za to posebno dobar, zato što vlaga odlazi, tj. ne zadržava se, nema bolesti u vinogradu. Zato su Dalmacija i Hercegovina najbolje za uzgoj vinove loze", kaže naš sagovornik.
Nakon što se vino bere, objašnjava, onda se mere sladovi, minimalno mora biti preko nekih 16/17 stepeni.
"Položaji naših vinograda su predodređeni za vinovu lozu, devet meseci je sunca u Hercegovini i vetrovi su pogodni koji odnose sve štetočine", kaže Malahović za UNU.
Objašnjava proces nastanka dobrog vina.
"Celu godinu smo mi u vinogradu. Kada se završi berba, onda ulazimo u fazu mirovanja i ide obrezivanje, koje je vrlo zahtevan posao. Neko ima mašineriju, a neko radi ručno. Nakon obrezivanja se zemlja kultiviše, mora se obraditi da prodiše, pa ponovno obrezivanje odnosno uklanjanje viška grozdova, jer mi pokušavamo da imamo manju gramažu, a kvalitetniju, jer onda dobijemo i bolje vino", kaže on.
Na pitanje - "Da li je istina da je u vinu istina?", odgovara: "Naravno!"
"Razlog je jednostavan. Svi mi koji volimo vino nakon određenog broja kapi vina ili čaša, čovek se malo opusti i prorade emocije pozitivne, onda čovek se otvori i neke stvari govori koje ne bi možda smeo da kaže ili ga je stid, pa u vinu progovori. Zato se kaže da je u vinu istina", kaže Malahović.
Kada se kaže da je vino bolje što je starije, naš sagovornig dodaje da se to odnosi na crvenu sortu.
"Crvene sorte su u pitanju kada se kaže da je vino bolje što je starije. Nemoguće je tako govoriti o belom vinu, jer vino sadrži određen broj kiselina, bez kiselina vino ne može i onda je potrebno sve to balansirati. Kod belih sorti nakon dve godine vino počne da tupi, odnosno gubi kiseline i vino više nije kvalitetno. Crvena vina, ako se pravilno skladište i ako se drže u dobrim bačvama, povlače iz bačvi šmek i može se kazati da što starije bolje, ali ne mlada vina, nego vina koja su kompleksnija u ležanju", kaže Malahović.
Potezi rukom kada ljudi vrte čašu doprinose da mirisi izađu iz čaše.
"Što je čaša adekvatnija za određenu sortu vina, to je bolje. Ne može svaka sorta u istu čašu. Onda tim potezom kad se izvuku mirisi, prvo se pomiriše, onda treba vino probati, i u tom trenutku uvući i vazduh kako bi se desila oksidacija kako bi se tim potezom mirisi još više probudili. Onda vino treba kroz usta 'promućkati' da bi čula sve to prepoznala i onda ga tek progutati. To je pravilan proces i onda se mogu osetiti i mirisi šumskog voća, vanile i sličnih mirisa koji se izvlače kroz zemlju", kaže za UNU Mirsad Malahović i dodaje za kraj - "treba znati kako piti vino".
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.