Šta je značio moleban pred sednicu o Srebrenici u Njujorku: Poruka jedinstva i mira, ali i da se ne žigoše ceo narod

Patrijarh naložio da se danas čuju crkvena zvona u svim hramovima SPC, da bi se narod podsetio na težak trenutak u kojem se nalazimo

23.05.2024. 13:49
  • Podeli:
Tan2023-10-1421222663_6 patrijarh porfirije foto media biro-652b95b4abf79.webp Foto: Tanjug/Media Biro

Sveštenik Stevan Jovanović izjavio je  da je patrijarh srpski Porfirije na molebanu pred odlazak predsednika Aleksandra Vučića u Njujork, gde će se danas glasati o predlogu rezolucije o Srebrenici, poslao poruku jedinstva, pravde i mira, bez umanjivanja razmera ratnog zločina u Srebrenici, ali i poruku da ne treba žigosati čitav srpski narod.

"Poslao je patrijarh vrlo jasnu poruku, na taj način, da ni on niti crkva ne žele da umanjuju razmere ratnog zločina u Srebrenici, ali da želi da se on na adekvatan način definiše i da ne dođe do zloupotrebe i etiketiranja i žigosanja čitavog jednog naroda", rekao je Jovanović za Tanjug.

Objasnio je Jovanović da je moleban služba u kojoj se molimo Bogu za pomoć, da Bog onome na koga se priziva blagodat Božija da snagu, da ga umudri i umiri kako bi mogao sa nečim najbolje da se izbori, kao što to radimo i za bilo koju drugu situaciju u životu.

"Zašto se patrijarh pomolio za predsednika i blagoslovio njegov put na ovako važan događaj, svedoči sama činjenica koliko je taj događaj značajan.  Nažalost, u jednom delu medija i javnosti, kod pojedinaca, postoji potpuno odsustvo osećaja za opšte dobro i opšti značaj. I onda pokazuju da su njima lilčni i partijski interesi, a često i neki ideloški, iznad opšteg javnog dobra. Tako da šta god da se dobro uradi, dočekaće na nož", naveo je Jovanović.

Kako je rekao, licemerje kod tih medija i pojedinaca pokazuje se u tome što oni ne kritikuju principijelno SPC i patrijarha, koji je predstavlja u odnosima sa državom, već očekuju da se on oglasi po nekim pitanjima koji odgovaraju njihovom političkom i ideološkom spektru. I kada se oglasi po nekim pitanjima koja im ne odgovaraju, onda im to predstavlja najveći problem.

"Dakle neprincipijelni su i nemaju osećaj za značaj istorijskog trenutka u kome se danas nalazi srpski narod", dodao je on.

Na pitanje kako vidi neke kritike zašto je sve moralo na molebanu da bude pred kamerama, kaže da ne vidi razlog zašto ne bi bilo pred kamerama. Napominje da je jedna od kritika koje se mogu čuti i zašto je moleban morao da bude rano ujutru i dodao da je vreme službe zavisilo od toga kada je bio let.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Apsolutno ne postoji razlog da se ne dešava pred kamerama jer na taj način se podiže svest čitavog naroda o tome koliko je ta stvar značajna", naglasio je sagovornik Tanjuga.

Dodaje da je iz istog razloga patrijarh naložio da se danas čuju crkvena zvona u svim hramovima SPC, da bi se narod podsetio na težak trenutak u kojem se nalazimo, a koji često ne možemo da vidimo od brojnih obaveza i briga u privatnom životu, kao i da je cilj da izađemo jači i sa više jedinstva, a ne slabiji i razdeljeni. Ističe da nažalost jednom delu naše javnosti ne odgovara što je naša crkva - srpska. 

"Često im ne odgovara što je državna politika - srpska ili prosrpska. To je osnovni problem. Postoji jedna značajna doza autošovinizma u jednom delu naše javnosti na koju oni imaju pravo. Što se sekularnosti tiče, ona apsolutno ne znači da crkva i država ne mogu da sarađuju", rekao je Jovanović.

Kaže da u pravnoj nauci postoji vrlo jasno definisan pojam sekularnosti koji govori o kooperativnoj odvojenosti. 

"Dakle, postoji odvojenost u određenim nadležnostima u vršenju javnih službi. Zna se ko je nosilac vlasti i zna se da u srpskoj državi vlast ne potiče  više odozgo, dakle nije mistična, nego potiče od naroda. Ali to ne znači da kada je reč o nizu značajnih društvenih pitanja za javnost, crkva ne može imati svoj glas i učestvovati u odlukama. Ako kažemo da je u jednom demokratskom društvu moguće i poželjno da se čuju glasovi svih kada se donose odluke onda je apsolutno neprimereno, nedemokratski i licemerno da oni koji su u apsolutnom smislu manjina i grabe sebi pravo da se pitaju o svemu, da to isto pravo da se pitaju o važnim temama za državu i narod  oduzimaju SPC i srpskom patrijarhu", naveo je on.

Na pitanje kako kometariše kritike koje se često mogu čuti da je crkva ranije davala podršku vladarima kada smo imali monarhiju i da to ne treba da bude slučaj sada kada imamo kao uređenje republiku, on je rekao:

"Dok je postojala monarhija, postojalo je takozvano učenje ili shvatanje da vlast monarha dolazi odozgo (od Boga). I taj odnos crkve i države je bio predmet kritika. Sa druge strane, u srpskoj modernoj državi, od 1835. godine, vlast ne potiče ni u teoriji ni u praksi odozgo. Dakle, vi nemate krunisanje ili da kažem  neko prizivanje molitve kada neko preuzima vlast, nego vlast potiče od naroda. Dakle, samim tim, saradnja crkve i države ne znači ono srednjovekovno shvatanje po kojem se monarh ne sme kritikovati".

Dodaje da oni koji o tome na taj način zapravo pokazuju da ne znaju ili da manipulišu sa tim podacima. Jovanović kaže da prema ustavu SPC, u svima odnosima sa državom crkvu predstavlja, pre svega patrijarh srpski.

"Dakle, to je njegova funkcija. Bilo je kritika zašto je patrijarh otišao sa episkopima tokom Sabora, nažalost ne sa svima, kod predsednika na ručak. Zato što je to normalno u jednoj državi koja je srpska i koja uvažava svoj narod, koji je većinski pravoslavan. Sasvim je normalno da u takvoj jednoj državi imate saradnju crkve i države", poručio je Jovanović.

Smatra da je apsolutno legitimno i legalno pravo dela javnosti koji zahteva da u Srbiji imamo državnu religiju, što sada nije slučaj. Kaže da bi mnogi voleli, kako oni kažu, da se crkva manje meša u javni politički život, jer bi zapravo najviše voleli da se meša na način na koji njima odgovara, u njihovoj političkoj borbi. 

Kada je reč o funkcionisanju savremene demokratije, kaže da je dobar primer organizacija UN Women koja nikome ne podnosi odgovornost i da je upitno ko bira njene članove.

"To je čuvena organizacija feministkinja i džender ideologa - UN Women koja kroji kapu u celom svetu i u obrazovnim politikama, u kojoj su pored predstavnike vlada zemalja članica UN ravnopravno zasupljene  feministkinje i džender ideolozi, koje ne znamo ko bira. Zamislite recimo kada bi neko zatražio da na nivou nacija ravnopravno učestvuju  predstavnici pravoslavnih crkava. Zašto bi to bio problem? Ako oni mogu da učestvuju u donošenju važnih odluka, koje nameću čitavom svetu, zašto mi u okviru naše zemlje, gde smo pravoslavni hrišćanski narod, ne možemo da imamo pravo da naša crkva zastupa naše interese. Interese onih građana koji se osećaju kao pravoslavni Srbi i hrišćani", zapitao je on.

Na pitanje kako u Srbiji onda razlučiti stavove crkve o nekim važnim pitanjima od dnevne i stranačke politike, on je rekao da se tu radi isključivo o zloupotrebi medijskog prostora i moći.

"Kad imate ljude koji pokazuju da u ključnim trenucima nisu  dobronamerni prema sopstvenom narodu, onda meni to deluje, izvinite na poređenju, kao vuk u jagnjećoj koži. Džaba vama priča o slobodi i ljudskim pravima, ako očekujete da ta sloboda i ljudska prava važe za sve druge, samo ne za Srbe", naveo je on.

Kako kaže, oni što kritikuju crkvu podsećaju je da treba da se moli za neprijatelje, ali i traže da, sa druge strane, nema saradnju sa vlastima Republike Srbije, čime pokazuju otvorenu mržnju prema prema vlastima u Srbiji.

"Taj film nećete gledati", zaključio je Jovanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()