Amerika posle novembarskih izbora: Šta će biti sa američkom pomoći Ukrajini?

Analitičari se slažu, pobeda republikanaca mogla bi da donese značajne promene u američkoj politici.

05.11.2022. 10:13
  • Podeli:
američka zastava pixabay-1666803968805.webp Foto: Pixabay

Iako američki republikanci imaju mogućnost, ukoliko odnesu pobedu na novembarskim izborima, da blokiraju pomoć Ukrajini to se po svoj prilici ipak neće desiti, kažu američki analitičari.

Pre je izvestan scenario da će republikanci tu pomoć smanjiti ili usporiti ali američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven obećao je ipak Ukrajini "odlučnu i čvrstu" podršku prilikom posete Kijevu.

"Nameravamo da obezbedimo da sva neophodna sredstva budu dostupna i imaćemo glasove obe stranke da se to realizuje", rekao je Saliven na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

On je i dodao da će američki predsednik Džo Bajden nastaviti da ulaže napore kao bi i demokrate i republikanci imali istovetni pristup prema podršci Ukrajini.

Međutim, situacija se, kako se izbori približavaju ipak usložava. Pojedini republikanci već su tražili smanjenje pomoći Kijevu, ukoliko bi došlo do njihove premoći u Kongresu.

Kako je ranije prošlog meseca rekao Kevin Mekarti, lider republikanaca u američkom Predstavničkom domu, sve je manje izvesno da će se nastaviti ispisivati "blanko čekovi" Ukrajini.

Uslov: Pomoć Ukrajini u zamenu za pooštrovanje granice prema Meksiku

U jednom od drugih scenarija razvoja situacije u slučaju političke nadmoći republikanaca u Kongresu bilo bi da na neki način "ucene" demokrate, tako što će nastavak pomoći Ukrajini usloviti pooštravanjem imigracione politike na granici sa Meksikom.

Republikanci se zalažu za veću kontrolu novca koji odlazi u Ukrajinu ali i sami nisu jednoglasni u tome da li treba da se smanji ili ne. Polovina republikanskih predstavnika ipak smatra da podrška Ukrajini treba da se nastavi u nekom vidu.

Amerikanci su dosad izdvojili za Ukrajinu oko 60 milijardi dolara pomoći.

Ni demokrate više nisu jednoglasne oko upućivanja pomoći Ukrajini - brine ih recesija, finansijska sigurnost Amerikanaca i domaći problemi. Amerika se suočava sa rekordnom inflacijom, visokim cenama benzina i porastom stope kriminala.

U majskom glasanju u Predstavničkom domu kada je odobrena ogromna tranša pomoći Ukrajini u iznosu od 40 milijardi dolara, od 57 glasova protiv i 368 za, svih 57 je bilo republikanskih.

Tridesetak demokrata je prošlog meseca poslalo pismo Bajdenu tražeći da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pregovara o kraju rata u Ukrajini. Pismo je kasnije povučeno, ali je ostalo kao pokazatelj da se američka politika ili bar njeni predstavnici polako zamaraju od rata u Ukrajini.

Iako je malo izvesno da će do potpunog prestanka pomoći Ukrajini doći, sve je izvesnije da se Americi žuri da okonča ovaj iscrpljujući rat, a posle američkih izbora za Kongres 8. novembra imaćemo i jasniju sliku o ovome.

Podsetimo, američki izbori za Kongres održavaju se 8. novembra. Ankete su na strani republikanaca i velika je verovatnoća da će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom. Demokrate kontrolišu oba doma od 2020. godine.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()