Da li je Kina ublažila kovid mere zbog masovnih protesta građana?

Da li su protesti u Kini, kakvi nisu viđeni od Trga Tjenanmen 1989. godine, urodili plodom?

Autor: Petar Panjkota
01.12.2022. 20:13
  • Podeli:

Pitanje se postavlja nakon što su vlasti u brojnim većim gradovima, uključujući prestonicu Peking, objavile da ublažavaju ograničenja u vezi sa kovidom.

Objašnjeno je da zemlja ulazi u novu fazu što, čini se, znači da napušta politiku "nultog kovida". Međutim, analitičari ne veruju da je čvrst stisak komunističke vlasti nad građanima smekšao.

Ni 24 sata nakon nasilnih protesta u Guangdžou, vlasti tog grada u blizini Hong Konga najavile su ukidanje karantina. Tako je odlučeno i u Šangaju, iako je broj slučajeva kovida u porastu u oba grada, ali je izgleda za mnoge stanovnike bilo krajnje vreme da ublaže mere pod kojima žive skoro tri godine. 

"Otvaranje može da poboljša efikasnost u svim segmentima društva. Kako da nastavimo da pričamo o razvoju ako društvo ne funkcioniše", rekao je Žang Jang (85), stanovnik Šangaja.

Objašnjenje za promenu pristupa dala je potpredsednica vlade – zemlja se, kaže, suočava sa novim okolnostima, zahvaljujući manje opasnoj omikronskoj varijanti i napretku u vakcinaciji.

Međutim, nove okolnosti su svakako višednevni protesti širom zemlje, koje režim nije mogao zanemariti. Iako dobri poznavaoci prilika u Kini kažu da protesti na razne teme tamo nisu retkost, to je ipak anomalija.

"Protesti su specifični po tome što su fokusirani na jednu temu, nisu raspršeni, odvijaju se istovremeno, neorganizovano i spontano, u većim gradovima i na univerzitetima. Svi imaju isti zahtev, a to je da se ublaže ograničenja vezana za koronu, odnosno lokdaun“, objašnjava stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović.

Iako protesti ne mogu da ugroze, a kamoli da sruše kinesku vladu, izvesno je da su joj scene koje su obišle svet bile neprijatne, zbog čega je morala da popusti.

"Ali da ne popuštamo na način da zadovoljimo potražnju ulice, jer autoritarni i paternalistički sistemi poput Kine ne vole promene koje dolaze odozdo, sa ulice. Revolucija je bila jednom, prošla je. Pa sada morali smo da nađemo dobar način da izađemo u susret zahtevima demonstranata, a da to ne liči na ispunjavanje njihovih zahteva, već da kažemo nešto tipa 'hteli smo, ipak, u tom pravcu smo išli", kaže Vidmarović.

Stroge mere su tako popuštene, protesti su već utihnuli, vladavina Si Đingpinga može biti mirna. Bar za sada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()