Glasači u Luzijani odbili da ukinu ropstvo i prinudni rad u zatvorima

U tri američke države glasali su 'za' ukidanje

09.11.2022. 14:04
  • Podeli:
Međuizbori_Kongres_Reuters-1667853521359.webp Foto: Reuters

Koliko su Sjedinjene Američke Države za Evropljane nešto što nas uvek začudi, govori i podatak da su na ovogodišnjim međuizborima birači glasali i o formalnoj zabrani ropstva i prinudnog rada u zatvorima.

U državama Alabama, Tenesi i Vermont birači su se izjasnili protiv prinudnog rada u zatvorima, dok je u državi Oregon ta opcija bila vodeća ali rezultati još uvek nisu stigli pa konačno glasanje nije potvrđeno.

Ono što čudi je da je država Luzijana, u kojoj je nekada ropstvo bilo legalno, glasala suprotno. Glasači u Luzijani su odbili ustavni amandanm kojim se zabranjuje prinudni rad u zatvorima.

Prema komplikovanom američkom zakonu, to što su glasači glasali za neku od ovih opcija ne znači automatsku izmenu postojećih uslova u zatvorima međutim otvoriće put ka pokretanju pravnih postupaka u slučaju da su zatvorenici radili pod prisilom u sistemu zatvorskih sankcija.

Kako pojašnjava Glas Amerike, pravni postupci će se moći u tim državama pokrenuti i ako su zatvorenici radili pod pretnjom da će izgubiti povlastice ukoliko odbijaju da rade.

Pre ovog glasanja Kolorado je još 2018. godine ukinuo zvanično i ropstvo i prisilni rad u zatvorima, Nebraska i Juta 2020. godine. Međutim, broj država koje su zvanično uvele ove ustavne amandmane sada je 10 od ukupno 50 američkih država.

U ostalim državama još ustavom nije ukinuto ropstvo niti prinudi rad zvanično.

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()