Gotovo 800 zemljotresa u jednom danu: Island proglasio vanrednu situaciju

Očekuje se erupcija vulkana Fagradalsfjal

11.11.2023. 14:33
  • Podeli:
island erupcija znatiželjnici AP PhotoMarco Di Marco via Tanjug-64b0ecf46b978.webp Foto: AP PhotoMarco Di Marco via Tanjug

Island je proglasio vanrednu situaciju zbog moguće erupcije vulkana Fagradalsfjal u blizini Grindavika, a policija je pozvala stanovnike da se evakuišu nakon serije zemljotresa na jugozapadu zemlje.

Stanovništvo je pozvano na mirnu evakucaciju, nakon što je juče zabeleženo gotovo 800 zemljotresa.

Vlasti navode da nema neposredne opasnosti.

Islandska agencija za civilnu zaštitu saopštila je da bi vulkanska magma mogla da dođe do Grindavika, preneo je Si-En-En

Ambasada SAD na Islandu izdala je upozorenje zbog pojačanih znakova vulkanske aktivnosti.

Na Islandu se nalaze 32 aktivna vulkana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()