Gutereš: Svet se sve više približava 'velikom rascepu', potrebna reforma Saveta bezbednosti

Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata

19.09.2023. 19:34
  • Podeli:
Tan2023-01-0909481673_1 Antonio Gutereš Salvatore Di NolfiKeystone via AP-63e1f3514e67e.webp Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš istakao je danas da se svet sve više približava "velikom rascepu" u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima, kao i da je neophodna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme, prenosi RTS.

Gutereš je na opštoj debati Generalne skupštine UN istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva, da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

"Neću odustati od svojih napora da to postignem. Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom", naveo je Guteres.

Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata.

Gutereš je ocenio da je to dobro jer, kako je naveo, "otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima".

On je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

"Multipolarnom svetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije", rekao je Gutereš, navodeći da je zbog toga potrebna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme.

Gutereš je ocenio da se svet sve više približava "velikom rascepu" u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Napomenuo je da je zbog toga potrebna promena "međunarodne finansijske arhitekture" da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da ta zemlja mora da preuzme ulogu zemlje koja predvodi čovečanstvo u ovom kritičnom trenutku i sarađuje sa zemljama u svim delovima sveta povezujući ih za ostvarenje zajedničkih ciljeva i udružujući se sa partnerima koji dele zajedničku viziju budućnosti sveta.

On je na debati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da SAD streme "bezbednijem, prosperitetnijem i pravednijem svetu za sve ljude" jer je budućnost Amerike povezana sa ostatkom sveta, kao i da nijedna zemlja ne može sama da odgovori na izazove današnjice.

Bajden je rekao da SAD održavaju ozbiljne konsultacije sa mnogim državama članicama UN o proširenju Saveta bezbednosti UN, dodajući da je potrebno "više glasova i više predloga na stolu" jer UN moraju da nastave da čuvaju mir, sprečavaju sukobe i ublažavaju ljudsku patnju.

On je istakao da će Amerika braniti demokratiju širom sveta, ali je naglasio da se u partnerstvu SAD sa drugim zemljama ne radi o izdržavanju i preuzimanju obaveza bilo koje zemlje.

"O odnosima sa Kinom želim da budem jasan i dosledan. Trudimo se da odgovorno upravljamo konkurencijom između naših zemalja kako ne bi došlo do sukoba", predočio je Bajden i izrazio spremnost SAD da rade zajedno sa Kinom na pitanjima koja uključuju i klimatsku krizu koja je vidljiva svuda u svetu.

On je poručio da se ne sme dozvoliti Rusiji da "brutalizuje" Ukrajinu bez posledica, ocenivši da se ovonedeljno okupljanje održava "pod senkom sukoba" koji je opisao kao "nezakoniti osvajački rat Rusije".

"Nijedna nacija ne želi više od Ukrajine da se rat završi. Samo Rusija stoji na putu miru jer je cena Rusije za mir kapitulacija Ukrajine i (prisvajanje) njenih teritorije. Ali Rusija će se umoriti. Ako odustanemo od osnovnih principa Sjedinjenih Država, ako dozvolimo da se Ukrajina rascepi da bismo umirili agresora, može li se bilo koja država članica ovog tela osetiti zaštićenom i da li će nezavisnost bilo koje nacije biti sigurna", upitao je Bajden.

Na opštoj debati Generalne skupštine UN učestvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()