"Hrana za Gazu": Italija obećala dodatnih 35 miliona evra pomoći Palestincima

Italija je bila jedna od zemalja koja je blokirala pomoć UNRWA posle optužbi Izraela da je desetak zaposlenih u toj agenciji bilo uključeno u napad Hamasa

25.05.2024. 22:15
  • Podeli:
gaza humanitarna pomoć AP PhotoMohammed Hajjar via tanjug-6602de7a6e1ef.webp Foto: AP PhotoMohammed Hajjar via Tanjug

Italija će nastaviti finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u okviru paketa pomoći od ukupno 35 miliona evra, izjavio je danas italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani tokom sastanka u Rimu sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom

Tajani je precizirao da će pet miliona evra biti namenjeno za projekte UNRWA, dok će preostalih 30 miliona evra biti namenjeni za inicijativu "Hrana za Gazu" koju je on pokrenuo, preneo je Rojters. 

"Italija je odlučila da nastavi finansiranje određenih projekata namenjenih da pruže pomoć palestinskim izbeglicama, ali tek nakon rigorozne provere da sredstva neće biti upotrebljena za podršku terorizma", naveo je Tajani.

Italija je bila jedna od brojnih zemalja koja je blokirala pomoć UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak zaposlenih u toj agenciji bilo uključeno u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

UNRWA zapošljava 13.000 ljudi u Pojasu Gaze i upravlja školama, ambulantama primarne zdravstvene zaštite, socijalnim uslugama, kao i distribucijom humanitarne pomoći u palestinskoj enklavi. 

Nekoliko zemalja je poslednjih sedmica nastavilo da finansira UNRWA. 

U inicijativi "Hrana za Gazu" učestvuju Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), Svetski program za hranu (WFP), kao i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()