Italija u senci fašističkog nasleđa

Upravo ove godine obeležava se sto godina otkako je Benito Musolini izveo zloglasni marš na Rim.

Autor: Lana Gašparac
28.10.2022. 19:30
  • Podeli:

Pobeda nove italijanske premijerke Đorđe Meloni, liderke stranke Braća Italije zabrinula je mnoge svetske lidere jer se potencijalno pojavila mogućnost nastajanja postfašizma.

Iako Meloni takve navode odbacuje, mnogi se pitaju koliko je fašisička nostalgija prisutna u životima Italijana.

Naime, i nakon sto godina od Musolinijeve vladavine, italijanska prestonica i dalje je puna simbola koji podsećaju na totalitarni režim.

U gradu od neprocenjive istorijske i kulturne vrednosti, i dan danas mogu da se vide ostaci totalitarnog režima. Spomenici, kipovi, muzeji koji slave Musolinija, krase rimske trgove, ulice i parkove.

"Zašto nisu sklonili spomenike, zato što spomenici sami po sebi nisu važni, nego je bitno kako na njih gledamo i šta oni znače ljudima. Italijani se možda nikada nisu pomirili i suočili sa svojom prošlošću, ali to je njihova istina", kaže istoričar Pol Korner.

A upravo ove godine obeležava se sto godina otkako je Benito Musolini izveo marš na Rim i uveo 20-godišnju diktaturu. Ove dve Italijanke prisećaju se tog vremena.

"Nismo imali ništa, ni pitke vode, ali mogao si bez straha da držiš otključana ulazna vrata. Ono što je bilo grozno je bio rat. Ljudi oko Musolinija radili su strašne stvari", kaže Sofija.

Podsetnik na Musolinija poklopio se i sa zakletvom nove najdesnije vlade Italije od Drugog svetskog rata koju vodi Đorđa Meloni, vođa Braće Italije, stranke izrasle iz postfašističkih korena.

"Nerado priznajem, ali nažalost svi iz komšiluka su glasali za desno krilo. Ja sam za levicu, ali ne smem to da kažem", kaže Asunta.

"Moje školski kolege misle da premijerka Meloni nije nikakav fašista i trobojni plamen u njenom logu koji se percipira kao vatra koja gori na Musolinijevom grobu, nema nikakve veze s fašizmom. Treba joj dati priliku", govori Mihela.

A u svom prvom govoru na premijerskom poziciji, Meloni je, među ostalim, rekla kako su rasni zakoni najniža tačka italijanske istorije te da današnja Italija ostaje verna Europskoj uniji i Atlantskom savezu, čvrsto uz Ukrajinu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()