Izbeglice iz Ukrajine u Rusiji: Objavljeno koliko je dece nošeno ratom stiglo na drugu stranu granice

Rusija je primila skoro pet miliona ukrajinskih izbeglica

01.08.2023. 09:40
  • Podeli:
tan2022-3-26-122353648-0-izbeglice-ukrajina-ap-photosergei-grits-tanjug-26-1667230459102.webp Foto: AP photo Sergei Grits Tanjug

Prema izveštaju Komesarijata za prava deteta pri kancelariji predsednika Rusije, u ovoj zemlji je u toku sukoba sa Kijevom došlo, zajedno sa drugim izbeglicama, i 700.000 dece iz Ukrajine.

Komesarka za prava dece Marija Lavova-Belova saopštila je da je „ogromna većina“ od 700.000 ukrajinske dece stigla u Rusiju u pratnji svojih roditelja ili rođaka.

„Od februara 2022. godine, Ruska Federacija je primila oko 4,8 miliona stanovnika Ukrajine i republika Donbasa (Donjecka i Luganska), od kojih je više od 700.000 dece“, piše u izveštaju, prenosi portal „Moscow Times“.

Međunarodni krivični sud (MKS) je ranije ove godine izdao nalog za hapšenje Lavove-Belove i predsednika Rusije Vladimira Putina zbog, kako se navodi, „protivpravne deportacije“ ukrajinske dece.

Istraga, koja je sprovedena uz podršku Ujedinjenih nacija, utvrdila je da prisilni transfer i deportacije ukrajinske dece na teritorije pod ruskom kontrolom predstavlja ratni zločin, navodi portal.

Kremlj je, sa druge strane, odbacio nalog MKS-a kao „pravno nevažeći“ jer Rusija, kao ni SAD, ne priznaje nadležnost suda sa sedištem u Hagu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()