Kad ih već neće Evropska unija, pronašli alternativu: Turska želi u BRIKS

Ministar Fidan je naveo da je jedan od važnih stubova turske spoljne politike formiranje jakih ekonomskih veza u institucionalnom obliku

04.06.2024. 12:56
  • Podeli:
fidan_anadolija -6574365088e88.webp Foto: Anadolija

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da Turska želi da postane član BRIKS-a.

"Svakako, želeli bismo da postanemo član BRIKS-a. Videćemo kako će biti ove godine", rekao je Fidan u Pekingu, tokom trodnevne posete Kini, prenosi Saut Čajna Morning Post.

Fidan je dodao da se raduje što će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a, koji će biti održan sledeće nedelje u Rusiji, u okviru pripreme za oktobarski samit u Kazanju.

Očekuje se, da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske BRIKS-u, navodi Saut Čajna Morning Post.

Fidan smatra da je BRIKS za Tursku "dobra alternativa" Evropskoj uniji, kada je reč o poboljšanju ekonomskih izgleda Turske.

Ministar je dodao da je jedan od važnih stubova turske spoljne politike formiranje jakih ekonomskih veza u institucionalnom obliku.

On je istakao da zbog "politike identiteta" neke velike zemlje Evropske unije nikada nisu Turskoj dozvolile da postane punopravna članica evropskog bloka, iako je već dugo pokušavala da se pridruži.

"Dakle, morate tražiti druge alternative", naglasio je Fidan.

Turski ministar je napomenuo da je pred BRIKS-om "još dug put", ali da je to važna platforma za saradnju koja nudi dobre mogućnosti.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj pozdravlja interesovanje Turske za BRIKS i da će se o ovoj temi razgovarati na nadolazećem samitu te organizacije u Kazanju, prenosi Komersant.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()