Kineski mediji: Nemačka i Francuska neće dozvoliti ulazak Ukrajine u NATO

U petak su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc potpisali bilateralni sporazum između Berlina i Kijeva

18.02.2024. 11:29
  • Podeli:
nato reuters-65b17a05c9d81.webp Foto: Reuters

Nemačka i Francuska neće dozvoliti da se Ukrajina dugoročno pridruži Severnoatlantskoj alijansi, uprkos sporazumima o bezbednosnim garancijama koje su Berlin i Pariz zaključili sa Kijevom, navodi Global tajms.

„Potpisivanje paktova o bezbednosti sa Francuskom i Nemačkom, sa dve važne zemlje u Evropi, stvara presedan koji će potencijalno podstaći druge evropske zemlje da slede ovaj primer i ojačaju saradnju sa Ukrajinom“, navodi se u tekstu.

Podseća se da ovi sporazumi ne znače ulazak Ukrajine u NATO i da će imati koristi od mehanizma kolektivne odbrane.

„Dugoročno, ove zemlje će takođe izbegavati direktne vojne sukobe sa Rusijom i neće dozvoliti Ukrajini da se pridruži NATO-u“, objašnjava autor teksta Sung Džuping.

Slično mišljenje je izneo i analitičar Centra za obuku Kinesko-šangajske organizacije za saradnju za unapređenje međunarodne interakcije i saradnje u oblasti pravosuđa Cui Heng. On je istakao da bezbednosni sporazumi između Ukrajine i velikih evropskih zemalja ih ničim ne obavezuju.

„Bez obzira na to kako će se situacija razvijati u budućnosti, evropske sile neće biti uvučene u sukobe. Zelenski je obezbedio željenu podršku evropskih sila tako što je dokumentom koji nema smislenog sadržaja postigao situaciju u kojoj su obe strane na dobitku“, smarea Cui Heng.

U petak su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc potpisali bilateralni sporazum između Berlina i Kijeva o bezbednosnim garancijama i dugoročnoj podršci. Dokument važi 10 godina sa mogućnošću produženja. Napominje da ovaj sporazum „ne utiče na napore Ukrajine“ ka pridruživanju NATO-u.

I francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je sa Zelenskim sporazum o garancijama i bezbednosnoj saradnji dve zemlje na period od 10 godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()