Lukašenko: Šteta što ovo pitanje nismo rešili 2014. godine, tada Ukrajina nije bila spremna

Lukašenko smatra da je to greška Rusije i Belorusije

03.06.2023. 16:01
  • Podeli:
Aleksandar Lukašenko_Alexander Lukashenko_Foto Reuters.jpg Foto: Reuters

"Jedina greška Rusije i Belorusije je bila što „ovo pitanje nismo rešili 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku i kada nije bila spremna”, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

On pominje 2014. godinu jer je tada Rusija izvršila invaziju na Krim i pripojila ga, a njihove snage su zauzele teritoriju na istoku Ukrajine, piše Index.hr.

Lukašenkovi komentari, izrečeni tokom sastanka sa šefovima bezbednosnih agencija Zajednice nezavisnih država, koju čine bivše sovjetske zemlje, pokazuju da je on u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsednika Vladimira Putina, piše Politko u svojoj analizi.

Kako navodi autor teksta, njihova odnos volim te-mrzim te traje skoro tri decenije, a nakon što mu je Kremlj pomogao u masovnim uličnim protestima koji su se desili nakon predsedničkih izbora 2020. godine, beloruski predsednik je odlučio da sve karte stavi na Putina. Zbog toga je pomogao Moskvi da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Naime, Belorusija nije direktno umešana u sukob u Ukrajini, ali je dozvolila Rusiji da izvrši napad sa njene teritorije u februaru.

„Videli smo da ovo dolazi. Da rat nije počeo prošle godine, počeo bi sutra, ali uz lošije uslove za Rusiju i Belorusiju“, rekao je.

Dodao je i da je jedina greška koju su napravili to što ovo pitanje nisu rešili 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala svoju vojsku.

„Hteli smo da to rešimo mirnim putem. Međutim, iskoristili su ovo vreme za obuku vaših oružanih snaga koje su sada spremne za borbu“, zaključio je.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()