Nemački sistem raketnog kišobrana Iris-T SLM stigao u Ukrajinu

Nemačka Ukrajini, koja je od februara pod napadom Rusije, namerava da pošalje ukupno četiri jedinice. Svaka košta po 140 miliona evra, a finansijska konstrukcija je već obezbeđena.

12.10.2022. 21:00
  • Podeli:
raketni_sistem_nemačka__wolfgang_kumm__deutsche_presse-agentur_gmbh__wolfgang_kummdpa-1665599183304.webp Foto: Wolfgang Kumm Deutsche Presse-Agentur GmbH Wolfgang Kummdpa

Ukrajina je, posle niza ruskih raketnih napada, od Nemačke primila prvi od četiri sistema za zaštitu od napada iz vazduha Iris-T SLM, potvrdio je u sredu ministar odbrane u Kijevu Oleksi Reznjikov.

"Počinje nova era vazdušne odbrane," objavio je Reznjikov na Tviteru, uz izraz zahvalnosti nemačkoj koleginici Kristini Lambreht.

Nemačka Ukrajini, koja je od februara pod napadom Rusije, namerava da pošalje ukupno četiri jedinice. Svaka košta po 140 miliona evra, a finansijska konstrukcija je već obezbeđena.

Sistem čini više komnponenti: radar, komandna pozicija i vozilo sa tri raketna lansera.

Jedan Iris-T može da ima domet od 40 kilometara u daljinu i 20 u vis, odnosno može da drži raketni kišobran nad gradom srednje veličine, poput Hanovera ili Nirnberga u Nemačkoj.

Ukrajinski vojnici su već na obuci u Nemačkoj. Tehničku obuku drži im proizvođač Dil difens , a taktičku Bundesver.

Radar identifikuje neprijateljske letelice i ispaljuje sopstvenu raketu

Irist-T radarom identifikuje neprijateljske avione, helikoptere, krstareće projektile ili rakete, izračunava njihovu putanju i ispaljuje sopstvenu samonavodeću raketu sa infracrvenim detektorom.

Sistem ne može da pruži neprobojnu zaštitu od napada iz vazduha - raketu mogu da skrenu takozvane varalice, ili napad može da bude dovoljno masivan da premaši kapacitet odbrane. Iris-T je lako pokretljiv i brzo može da se prebaci na lokaciju očekivanog napada.

Vreme isporuke još tri jedinice zavisi od toga hoće li se Egipat složiti da kasnije dobije upravo te sisteme, koje je naručio ranije.

Sam Bundesver Iris-T SLM u upotrebu planira da uvede tek 2025.

Reznjikov je saopštio i da su američki raketni sistemi Nasam već na putu ka Ukrajini. "To je tek početak i treba nam još, jer Rusija je očigledno teroristička država," napisao je, "a mi imamo moralnu obavezu da zaštitimo svoje stanovništvo."

Predsednica odbora za odbranu u Bundestagu Mari-Agnes Štrak Cimerman  je slanje raketnih sistema za zaštitu u jednoj emisiji RTL u utorak uveče opipsala kao "dobar signal."

"To služi zaštiti gradova od ... proizvoljnog gađanja," rekla je.

Nešto ranije, Reznjikov je, isto na Tviteru, SAD zahvalio na isporuci još četiri raketna sistema Himars, uz primedbu da prispeće takvog naoružanja nagoveštava "bolja vremena za Ukrajince, a loša za okupatora."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()