Novi broj žrtava katastrofalnog zemljotresa, u Siriji stradali brojni istorijski objekti

Timovi za spasavanje iz ruševina, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Sektora za vanredne situacije krenuli su večeras ka ugroženim područjima Turske pogođenim zemljotresom

Autor: Web UNA TV
06.02.2023. 21:32
  • Podeli:
Zemljotres_Kahramanmaraš_Turska_Foto Reuters-63e1655faecf8.webp Foto: Reuters

Broj žrtava širom Turske i Sirije porastao je na najmanje 2.724, nakon snažnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je rano jutros potresao te dve zemlje, javlja Si-En-En. Ukupan broj povređenih se, prema informacijama različitih agencija, popeo na 13.580.

U Turskoj je povređeno najmanje 11.119, a u Siriji 2.461 osoba.

Ukupan broj poginulih u Siriji se popeo na 1.073. Novinska agencija SANA izveštava o 593 žrtve u oblastima pod kontrolom vlade, dok je grupa "Beli šlemovi", zvanično poznata kao Civilna odbrana Sirije, prijavila 480 smrtnih slučajeva u oblastima pod kontrolom opozicije.

Ukupan broj žrtava u Turskoj popeo se na 1.651, saopštio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj, prenosi Si-En-En.

Spasilački timovi MUP Srbije krenuli u Tursku

Timovi za spasavanje iz ruševina, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Sektora za vanredne situacije krenuli su večeras ka ugroženim područjima Turske pogođenim zemljotresom, kojima je potrebna pomoć u spasavanju ljudskih života i pronalaženju preživelih.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsednika Republike Aleksandra Vučića, uputio je dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina sa 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica, saopšteno je iz MUP-a.

Uz savremenu opremu tešku 4,5 tona, srpski vatrogasci-spasioci, obučeni i spremni da reaguju u svim situacijama, daće svoj maksimum da pomognu turskim kolegama i građanima Turske u potrazi i spasavanju preživelih.

Stradali arheološki lokaliteti u Siriji

U Siriji je u zemljotresu je oštećeno nekoliko arheoloških lokaliteta, saopštila je Generalna direkcija za antikvitete i muzeje (DGAM).

Citadela u Alepu iz 13. veka "pretrpela je manja i umerena oštećenja u kojima su pali delovi otomanskog mlina, došlo je i do pucanja i pada delova severoistočne odbrambene ograde, preneo je Si-En-En.

Pali su i veliki delovi kupole svetionika džamije Ajubi. Oštećeni su ulazi u dvorac, a oštećeni su i delovi kamena, uključujući ulaz u kraljevsku odbrambenu kulu i prednji deo osmanskog utočišta, navodi DGAM u objavi na Fejsbuku.

Sirijski nekadašnji drevni grad Alep na severozapadu zemlje ozbiljno je oštećen u građanskom ratu koji je u toku, ali je ponovo otvoren 2018. nakon radova na rekonstrukciji. Direkcija za antikvitete saopštila je da su eksponati unutar Nacionalnog muzeja u Alepu oštećeni u današnjem zemljotresu.

DGAM takođe izveštava o oštećenjima istorijskih zgrada i džamija u provinciji Hama u zapadnoj centralnoj Siriji, kao što su pukotine na strukturi i urušeni zidovi u džamiji Imama Ismaila i zamku Šmemis.

Zamak Al-Markab, krstaška tvrđava u blizini Banijasa, u severozapadnoj Siriji, takođe je pretrpeo štetu, uključujući i urušavanje bloka sa jedne od njegovih kružnih kula.

"Potres je doveo do pada litice u blizini zamka Kadus i urušavanja nekih stambenih zgrada koje se nalaze u kampusu zamka", navedeno je u saopštenju DGAM.

Eksperti i dalje utvrđuju puni obim štete na istorijskim lokalitetima i okolnim istorijskim zgradama i kvartovima. DGAM kaže da nije dobio "tačne informacije" o šteti u gradu Homsu, javlja Si-En-En.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()