Princ Čarls je novi kralj Čarls III

Prvorođeni sin kraljice Elizabete Druge preuzima presto nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge

09.09.2022. 09:34
  • Podeli:
princ čarls charles kraljica elizabeta elisabeth kralj foto reuters.jpg Foto: Reuters

Čarls III, novi vladar Ujedinjenog kraljevstva ima 73 godine, najstarije je od četvoro dece kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa i on je princ s najdužim stažom u britanskoj istoriji.

Čekao 70 godina da preuzme presto

Kralj Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini poslata britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron. Kao britanski prestolonaslednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

Rođen je 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete. Diplomirao je na Univerzitetu u Kembridžu i od 1971. do 1976. godine.

Služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Ledi Dajanom Spenser oženio se 1981. i s njom ima dva sina princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine. Dajana je umrla od posledica saobraaajne nesreće u Parizu naredne godine, a Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Kao princ od Velsa obavljao je dužnosti u ime kraljice Elizabete Druge i pokrovitelj je više od 400 dobrotvornih organizacija.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture i često je isticao značaj očuvanja istorijski vrednih zgrada, javno se zalagao za organsku poljoprivredu i klimatske promene i autor je ili koautor većeg broja knjiga.

Javnosti je 2012. otkrio da navija za Barnli.

Čarls III i Hilandar

Čarls III, tada princ od Velsa, organizovao je u leto 2011. na kraljevskom imanju Hajgrou u Velikoj Britaniji prijem za obnovu Hilandara.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve tada je saopšteno da je prihod bio namenjen opremanju radionice za konzervaciju ikona i rukopisa po kojima je Hilandar poznat u svetu i koji predstavljaju jedan od najznaeajnijih delova njegove riznice.

Na prijemu je bilo prisutno oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope i SAD, a među njima i desetak pripadnika srpske dijaspore.

Mediji su preneli da su dobrotvornom prijemu posvećenom obnovi Hilandara od posledica požara 2004. godine prisustvovali arhimandrit Metodije sa monasima Isaijom i Romilom, kao tadašnji i ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Jankovia i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Velikoj Britaniji Branimir Filipovia.

U razgovoru sa igumanom Metodijem princ Čarls je tada rekao da se nada da će uskoro da poseti Svetu goru i Hilandar.

Iguman Čarlsu poklonio grafiku Hilandara, rad nepoznatog autora iz Moskve iz 1757. godine.

Inače, princ Čarls je Hilandar posetio pre požara 12. septembra 2003, a posle požara 2004. godine uputio je pismo podrške bratstvu manastira.

'Smrt voljene majke'

Smrt moje voljene majke, njenog veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice, naveo je novi britanski kralj Čarls u saopštenju objavljenom nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II.

"Veoma tugujemo zbog smrti dragog suverena i veoma voljene Majke. Znam da će ovaj gubitak snažno osetiti cela zemlja i Komonvelt, kao i veliki broj ljudi širom sveta", istakao je on.

"Tokom ovog perioda žalosti i promene, utehu mi daje saznanje o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je Kraljica imala", stoji u saopštenju britanskog kralja Čarlsa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()