Rasprava u UN o reformi SB: Jedni traže ukidanje prava veta, drugi modernizaciju

Delegati iz afričkih zemalja, uključujući Ganu, Burundi i Kongo, pozvali su na ukidanje ili ograničavanje pravila veta, nazivajući ga anahronim i neefikasnim.

19.11.2022. 20:43
  • Podeli:
Ujedinjene nacije_Generalna skupština_Ukrajina_Foto Reuters-1665470140714.webp Foto: Reuters

Generalna skupština UN završila je razgovore o reformi Saveta bezbjednosti, a tokom diskusije mnogi su se složili da je potrebna modernizacija, dok su se čula i različita mišljenja o održivosti prava veta.

Afrički predstavnici su aktivno pozvali da se Savet bezbednosti učini inkluzivnijim.

Veća zastupljenost Afrike

"Neopravdana je činjenica da Afrika, veliki geografski region, ostaje nedovoljno ili nimalo zastupljena u stalnoj kategoriji Saveta bezbednosti", rekla je Irene Mučaitei Juru iz Zimbabvea, pozivajući da se kontinentu obezbedi dva stalna i pet nestalnih mesta, što su podržali i delegati iz drugih afričkih zemalja.

Delegat iz Senegala rekao je da Savet bezbednosti ne može da ostane "zamrznut u prošlosti".

Prema njegovim rečima, reforma je neophodna za stvaranje demokratskijeg i efikasnijeg tela koje je sposobno da upravlja krizama.

On je pozvao na predstavljanje Afrike među stalnim i nestalnim članicama.

"Time bi se ispravila istorijska nepravda", rekao je on, ističući da su pravična geografska distribucija i regionalna zastupljenost od najveće važnosti.

Pravo veta

On je dodao da nove stalne članice treba da imaju ista pravila kao i prvobitne, uključujući i pravo veta.

Delegati iz drugih afričkih zemalja, uključujući Ganu, Burundi i Kongo, pozvali su na ukidanje ili ograničavanje pravila veta, nazivajući ga anahronim i neefikasnim.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja usprotivio se ideji da se ukine pravo veta, tvrdeći da to pravo stimuliše članice Saveta bezbednosti da traže uravnotežena rešenja.

On je podržao pozive na šire predstavljanje zemalja u razvoju koje se nalaze u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

"Zastupljenost Afrike u Savetu bezbednosti trenutno ne odgovara ni ukupnom broju država na kontinentu, ni ulozi koju Afrika igra u međunarodnim poslovima", rekao je Nebenzija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()