Rute hrabri Ukrajince i saveznike: Rusija je možda glasna, ali je NATO jak

Navedeno je i da je glavni fokus ministarskog sastanka NATO bio na pribavljanju ogromne vojne pomoći Kijevu

18.10.2024. 15:09
  • Podeli:
mark rute, 1 mart 2024 - profimedia-65e832fe0f782.webp Foto: Profimedia

Rusija je možda glasna, ali je NATO jak,  poručio je danas novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute nakon što je predsedavao svojim prvim sastankom ministara odbrane alijanse u Briselu.

On je kritikovao, kako je rekao, "sve neodgovorniju retoriku ruskog predsednika Vladimira Putina" i dodao da članice NATO-a naporno rade kako bi se obezbedila podrška Ukrajini tokom predstojeće zime.

Rute je saopštio i da je glavni fokus ministarskog sastanka NATO bio na pribavljanju ogromne vojne pomoći Kijevu, prenosi Rojters.

On je u svom obraćanju novinarima govorio i o Moldaviji, i naveo da Rusija želi da izbaci iz koloseka evropski put te države.

Stanovnici Moldavije će u nedelju izaći na birališta, gde će glasati na predsedničkim izborima i referendumu o EU, što je prema oceni Rojtersa ključni trenutak u borbi koju Rusija i Zapad vode oko budućnosti ove države jugoistočne Evrope.

Rute je u današnjem izlaganju pohvalio rumunske vlasti i vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu Kristofera Kavolija za njihov brz i efikasan odgovor kada je tokom jučerašnjeg dana neidentifikovani objekat ušao u vazdušni prostor Rumunije.

"Nastavićemo da pojačavamo nadzor, razmenjujemo informacije i koordiniramo pojedinačne i kolektivne odgovore“, rekao je Rute, dodajući da alijansa podržava Rumuniju u rešavanju svih bezbednosnih izazova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()