SAD stavile veto na prijem države Palestine u UN

Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članica Saveta bezbednosti glasalo je ''za''

19.04.2024. 08:41
  • Podeli:
palestina zastava profimedia-662211f805bb3.webp Foto: Profimedia

SAD su stavile veto na narcrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ''država Palestina bude primljena u članstvo u Ujedinjenim nacijama''.

Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članica Saveta bezbednosti - Slovenija, Sijera Leone, Rusija, Južna Koreja, Mozambik, Malta, Japan, Francuska, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir - glasalo je ''za''.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

U slučaju da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN kako bi postala punopravna članica.

U 193-članoj Generalnoj skupštini nema veta, a kako oko 140 zemalja priznaje državu Palestinu, njen prijem bio bi odobren.

Palestinski predstavnici osudiili su odluku SAD da sulože veto, ocenivši je ''nepravednom, neetičkom i neopravdanom'', preneo je Rojters. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio se SAD na odluci da stave veto.

''Sramotni predlog je odbijen. Nema nagrade za terorizam'', rekao je Kac.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()