Si na sastanku s Makronom: Kina i Francuska da se drže zajedničkih koristi

Si je dodao da obe zemlje treba da se suprotstave izgradnji ''zidova i barijera''

06.05.2024. 18:44
  • Podeli:
MAKRON si đinping AP PhotoThibault Camus, Pool) tanjug-6639087b66afa.webp Foto: AP PhotoThibault Camus, Pool Tanjug

Kineski predsednik Si Đinping poručio je danas, tokom razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Parizu, da Kina i Francuska treba da se drže ''zajedničke koristi'' i da se zajednički suprotstave razdvajanju i razbijanju industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja, prenela je agencija Sinhua,

Si je dodao da obe zemlje treba da se suprotstave izgradnji ''zidova i barijera''.

Predsednik Kine boravi u državnoj poseti Francuskoj, a ranije danas sastao se sa Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati.

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, dok je Makron poručio da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije.

"Koordinacija" sa Kinom o Ukrajini i Bliskom istoku je odlučujuća", istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavi pre sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Si Đinpingom.

On je naveo da se zalaže za "fer pravila za sve", kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()