Vrhunski italijanski specijalitet za posebne goste
Foto: ShutterstockKarpačo (carpaccio) hladno je jelo od tanko isečene kvalitetne govedine sa dodatkom maslinovog ulja, bibera, soli…Karpačo je nastao u Italiji, u Veneciji, oko 1950. godine, a u 20. veku postalo je popularno širom sveta, pa se danas za sve vrste tanko sečenog sirovog mesa, ribe ili povrća sa začinima koristi naziv karpačo.
Za pripremu originalnog karpača koristi se najkvalitetnija govedina, koja se seče na tanke, skoro prozirne režnjeve, lepo poređane i zatim začinjene. Važno je da je meso dobro rashlađeno i da se koriste najbolji delovi mesa – biftek, rozbif ili but.
Umotajte goveđi file u providnu foliju i stavite ga u zamrzivač jedan sat, to će olakšati rezanje.
Ugrejate polovinu maslinovog ulja u malom tiganju, dodajte kapar i mešajte dok ne postane hrskav. Izvadite ga i ocedite na kuhinjskom ubrusu.
Izvadite govedinu iz folije i tanko je narežite. Stavite je između dva lista papira za pečenje i istanjite je još pomoću oklagije.
Složiti po šest lista na četiri tanjira i blago posolite. Pospite kaprom i biberom, a zatim odozgo složite rukolu, prethodno prelivenu limunovim sokom i uljem. Prelijte jelo dodatnom količinom ulja i pospite parmezanom.
Ukrasite kriškom limuna i grisinama.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







