Štedljivi Nemci će štedeti i vodu

Nemačka je zemlja bogata ovim važnim resursom, ali periodi visokih temperatura i oskudnih padavina poslednjih godina su isušile vodostaje reke Rajne, arterije ove zemlje.

Autor: Srđan Ristić
16.03.2023. 21:05
  • Podeli:

Nemačka vlada je predstavila nacionalnu strategiju za vodu kako bi se izborila sa dugim sušnim sezonama i toplotnim talasima izazvanim klimatskim promenama. Cilj je da se osigura dovoljno vode u najvećoj evropskoj ekonomiji.

"Moramo pronaći propise za budućnost, posebno u industriji i poljoprivredi, jer se tamo koristi najviše vode. Ovaj važan resurs se mora ekonomičnije koristiti. Voda se mora upotrebiti više puta, a takođe moramo naći način da u industriji u funkciji bude i sanitarna voda. Jer sa pijaćom u trenutnom obliku, nećemo izdržati pritiske", kaže Štefi Lemke, nemačka ministarka za životnu sredinu.

Nemačka je zemlja bogata ovim važnim resursom, ali periodi visokih temperatura i oskudnih padavina poslednjih godina su isušile vodostaje reke Rajne, arterije ove zemlje.

Samim tim su ugroženi i poljoprivredni usevi. Pored racionalnog trošenja vode, Nemci daju dobar primer i za smanjenje gasova staklene bašte, koji najviše utiču na klimatske promene.

"Prošle godine smo postigli smanjenje ugljen dioksida za nešto manje od dva procenta. Što je delimičan uspeh. Nama je potrebno smanjenje od 6 odsto godišnje do 2030. Dakle, naši klimatski ciljevi su prilično ambiciozni", kaže Dirk Mesner, predsednik agencije za životnu sredinu.

Iako Nemci imaju niži nivo dnevne potrošnje vode u poređenju sa drugim industrijalizovanim zemljama, strategija ispituje uvođenje podsticaja za njenu uštedu.

Prva strategija u Berlinu je da se zaštite rezervoari voda u šumama, poplavnim ravnicama, gradovima i selima. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()