Stravični podaci: Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje porasla za 13 odsto prošle godine

Posle SAD sa 51,5 milijardi dolara, najviše je izdvojila Kina i to 11,9 milijardi dolara

17.06.2024. 22:45
  • Podeli:
belarusija nuklearno naoružanje reuters-6444d8a1a7882.webp Foto: Reuters

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje porasla su za 13 odsto, na rekordne 91,4 milijarde dolara tokom 2023. godine, pokazuju podaci organizacije "Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja" (Ican).

Porast ukupne potrošnje najviše je prouzrokovao porast budžeta za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, a usled geopolitičkih nesigurnosti koje su izazvali ratovi u Ukrajini i Gazi, prenosi Gardijan.

Prema podacima Ican, sve nuklearne sile su povećale potrošnju na nuklearno naoružanje, a posle SAD sa 51,5 milijardi dolara, najviše je izdvojila Kina i to 11,9 milijardi dolara.

Treća po redu je Rusija sa 8,3 milijardi dolara, a prate je Velika Britanija sa 8,1 i Francuska sa 6,1 milijardi dolara.

Ican dodaje da su procene o izdvajanjima Indije, Pakistana i Izraela komplikovane zbog nedostatka transparentnosti.

Jedan od autora istraživanja Suzi Snajder upozorila je da su nuklearne sile "na putu da troše 100 milijardi dolara godišnje na nuklearno oružje" i ukazala da bi taj novac mogao da bude potrošen na okolinu ili socijalne programe.

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje su u proteklih pet godina porasla za 34 odsto, odnosno 23,2 milijarde dolara. 

U tom periodu izdvajanje SAD je poraslo za 45 odsto, a Britanije za 43 odsto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()