U Siriji izbila epidemija kolere

Epidemija je izbila na istoku zemlje i brzo se proširila, a najugroženiji su raseljeni u izbegličkim centrima u kojima su higijenski uslovi loši.

27.09.2022. 21:51
  • Podeli:
kolera u Siriji_REUTERS-1664294370540.webp Foto: Reuters

U ratnom razorenoj Siriji izbila je epidemija kolere, a dosad je, prema pisanju svetskih medija, od te bolesti obolelo bar 2000 Sirijaca širom zemlje, dok je stvarna brojka verovatno i mnogo veća.

Od kolere je dosad u Siriji, objavio je Reuters, umrlo 29 ljudi.

Prvi slučaj kolere 5. septembra

Prvi slučaj kolere u Siriji zabeležen je 5. septembra u regiji grada Deir ez-Zora uz reku Eufrat na istoku zemlje. Taj je grad 2014. godine zauzela teroristička grupa Islamska država, a 2017. godine vraćen je, uz rusku pomoć, pod nadzor vlasti Bašara al-Asada.

Regija Deir ez-Zora sada je podeljena između vlasti u Damasku i Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koalicije opozicionih milicija i vojski, koja je na severu i istoku zemlje uspostavila svoju vlast i koja pruža otpor vlasti al-Asada.

Grad je gotovo potpuno razrušen. U borbama je teško stradala i infrastruktura, posebno kanalizacija i vodovod. To je, pretpostavlja se i dovelo do pojave kolere.

Drugi su razlog, navode stručnjaci, klimatske promene koje su dovele do velike suše. 

Bolest se proširila širom Sirije

Bolest se brzo proširila širom zemlje, pa epidemija sada vlada kako u područjima pod kontrolom sirijske opozicije, tako i u područjima pod kontrolom vlasti u Damasku.

Širenju kolere "pomoglo" je i 11 godina građanskog rata u kome su milioni Sirijaca raseljeni. Mnogi od njih su već godinama smešteni u izbegličkim kampovima, u kojima nema ni osnovnih higijenskih uslova.     

Prema procenama lokalnih vlasti, koje je objavio Reuters, sumnja se da je samo na severoistoku Sirije od kolere obolelo više od 4350 ljudi. Od tog broja, potvrđenih je 100 slučajeva.

Stravične posledice građanskog rata

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, oko 55 posto zdravstvenih kapaciteta Sirije uništeno je u ratu. Tačnih podataka o stradalima u ratu nema, ali UN procenjuje da je život u Siriji od 2011. godine, kada je počeo građanski rat, izgubilo više od 300.000 ljudi.

Milioni Sirijaca su raseljeni, kako u okolnim zemljama, tako i širom sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()