Ukrajina će od Amerike pozajmiti novac za plaćanje gasa

Nova pozajmica dolazi nakon zajma od pet milijardi evra koje je EU odobrila Ukrajini kako bi škole, bolnice i druge ustanove nastavile da rade.

10.09.2022. 14:50
  • Podeli:
plin plinovod gas gasovod reuters.jpg Foto: Reuters

Ukrajinska vlada planira da pozajmi 1,5 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država za kupovinu gasa, saopštio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

"Unutar vlade smo razgovarali o pitanju energetske bezbednosti i grejne sezone. Posebno smo pričali o pomoći američkih partnera prilikom kupovine gasa. Vodimo pregovore o dodeli tranše u iznosu od 1,5 milijardi dolara od SAD od 'Eksimbanke'", rekao je Šmigal, prenela je ukrajinska Pravda.

On se zahvalio administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena što je uputila zahtev Kongresu za izdvajanje dodatnih 11,7 milijardi dolara Ukrajini i govorio o koracima vlade ka jačanju saradnje sa MMF-om.

Podsetimo, ministri finansija Evropske unije odobrili su u petak na sastanku u Pragu Ukrajini zajam od pet milijardi evra kako bi škole, bolnice i druge ustanove nastavile da rade. Zajam, koji će biti podržan garancijama zemalja članica EU deo je paketa pomoći vrednog devet milijardi evra usvojenog u maju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()