UNA istražuje: Da li je moguće da Putin bude izručen Međunarodnom krivičnom sudu?

Kako će zahtev Haškog suda uticati na međunarodne odnose i može li uopšte ruski predsednik da bude izručen?

Autor: Zvonko Ninkov
20.03.2023. 19:16
  • Podeli:

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u Moskvi sa Vladimirom Putinom i preneo mu kako "veruje da će ga ruski narod podržati na predsedničkim izborima sledeće godine". Zapad na ovakve poruke ne gleda blagonaklono, posebno nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina zbog sumnje za ratne zločine i nezakonitu deportaciju dece iz Ukrajine. Kako će zahtev Haškog suda uticati na međunarodne odnose i može li uopšte ruski predsednik da bude izručen?

Ni ruski, ni kineski predsednik nisu delovali nimalo zabrinuto zbog naloga za hapšenje Putina. Osmesi, blicevi, uzajamne pohvale za napredak obe države i, na kraju, kako zaustaviti sukobe u Ukrajini.

"Pažljivo smo proučili Vaše predloge o rešavanju akutne krize u Ukrajini. Znamo da se rukovodite posmatranjem principa pravde i poštovanja osnova međunarodnog prava, nepodeljene bezbednosti za svaku zemlju. Takođe ste svesni da smo uvek otvoreni za pregovarački proces", komentarisao je vest ruski predsednik Vladimir Putin.

O haškom nalogu za hapšenje - ni govora. Ipak, šta o tom dokumentu misli rusko vođstvo pokazao je na tviteru potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti, uz sličicu rolne toalet-papira.

Ne mare ruski zvaničnici jer Rusija nije potpisnica Rimskog statuta kojim je osnovan Međunarodni krivični sud, pa tako nema nikakve obaveze prema njemu.

"Na onome što oni pišu i potpisuju taj papir nije dovoljno mekan. Onda je nemoguće iskoristiti i u WC-u", kaže Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

Srpske pravne stručnjake, posebno one koji su imali posla sa Haškim sudom, međutim, taj dokument brine. Pre svega, jer to znači da se odnosi između Zapada i Rusije zatežu, potom što misle da je Sud politički zloupotrebljen i, konačno, jer veruju da će izazvati dodatni pritisak na Srbiju.

"Upravo ovo što se događa diskvalifikuje Međunarodni krivični sud i one ljude koji su u njemu doneli ovakve odluke", smatra advokat Goran Petronijević.

Biće, otprilike, kako vi možete da razgovarate sa ambasadorom, sa predsednikom, to bi trebalo da izbegavate", dodaje advokat Toma Fila.

Nisu mogla da se izbegnu ni poređenja sa pritiscima koje je Srbija trpela zbog nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića sve dok nije isporučen Hagu. Ipak, oni koji bolje poznaju međunarodne odnose kažu da nema mesta ni takvim poređenjima, ni bojazni da će Srbija imati nove posledice.

"Meni se čini da ruska strana i važnost Ruske Federacije za spoljnopolitičku poziciju Srbije da je ona mnogo manja nego što je bila pre. A ako se govori o traženju adekvatnih partnera van Zapada, meni se čini da su mnogo više stvari, odnosno karte stavljene na Kinu nego Rusku federaciju", kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Ono što nalog za Putinovo hapšenje sigurno jeste, napominje Novaković, jeste da Zapad odustaje od Putina kao kredibilne strane za pregovore i da će biti sve teže stići do kompromisa za pregovaračkim stolom. Iz Beograda, Z.N. Una.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()