Vernici širom sveta proslavljaju Božić

Papa Franja vernicima poželeo više velikodušnosti i solidarnosti

24.12.2021. 20:38
  • Podeli:
bozic-bozicno-drvce-pxabay.jpg

Pozdravom "Hvaljen Isus, dobro vam došla badnja večer" i odgovorom "I sa tobom zajedno", hrišćanski vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru proslavili su Badnjie veče.

Postoji veliki broj običaja za Badnjak, odnosno Badnji dan, a vrhunac badnjeg bdenja je, takozvana, proslava ponoćke. A glavna ideja Badnje večeri je da porodica bude na okupu.

Vernici odlaze na ponoćne mise, koje su ove godine usled preventivnih mera zbog pandemije koronavirusa izostale u većini gradova širom regiona.

Sa dolaskom Božića prestaje božićni post.

Papa Franja je u svojoj poruci vernicima rekao da je za njega Božić uvek iznenađenje i da su na ovaj dan njegove misli usmerene na siromašne.

"Gospod dolazi da nas poseti. Zato molim Boga da ovaj Božić donese na Zemlju više velikodušnosti i solidarnosti u delima. Nadam se da će Božić ugrejati srca onih koji trpe i otvoriti i ojačati naša, da bi izgarala od želje da više pomognu onima kojima je pomoć potrebna, najkrhkijima i bespomoćnim osobama, žrtvama ravnodušnosti i sebičnosti", poručio je papa Franja u razgovoru za italijanske dnevnike La Republika i La Stampa.

 



 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()