Visok odziv na izborima u Francuskoj: Do podneva glasalo 25,9 odsto birača

Više od 49 miliona glasača pozvano je da izabere 577 poslanika Nacionalne skupštine

30.06.2024. 12:54
  • Podeli:
izbori u francuskoj, 30 jun 2024 - profimedia-668138e30d5b9.webp Foto: Profimedia

Na francuskim parlamentarnim izborima do podneva je glasalo 25,9 odsto birača, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na izlaznost u isto vreme na izborima 2022. godine, preneo je Figaro. Na izborima 2022. godine do podneva je glasalo 18,4 odsto birača.

U Francuskoj je danas počeo prvi krug vanrednih parlamentarnih izborima, na kojima je više od 49 miliona glasača pozvano da izabere 577 poslanika Nacionalne skupštine.

Izbore, koji bi prvi put posle Drugog svetskog rata, mogli da dovedu na vlast krajnju desnicu, raspisao je francuski predsednik Emanuel Makron nakon ubedljive pobede stranke Nacionalno okupljanje (RN) nad njegovim centrističkim savezom na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna.

Izuzev nekih prekomorskih teritorija, gde je glasanje počelo u subotu, biračka mesta otvorena su jutros u 8 časova u kontinentalnoj Francuskoj.

Prema anketi instituta IFOP - Fiducial - Sud Radio od 26. juna, RN 28-godišnjeg Žordana Bardele - stranka u kojoj je Marin le Pen sada potpredsednica, osvojiće 36 odsto glasova u prvom krugu, ispred saveza levičarskih partija NFP-a (28,5 odsto) i koalicije Zajedno predsedničke većine (21 odsto) a desničarski Republikanci i ostali na desnom političkom spektru tek 6 odsto glasova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()