Zaharova: Rusija zbog hitnosti situacije spremna na pregovore sa Ukrajinom

Zaharova je, na brifingu za novinare, kritikovala Berlin zbog toga što isporučuje Ukrajini oružje, umesto da utiče na Kijev da počne pregovore sa Rusijom, preneo je TASS.

09.11.2022. 16:54
  • Podeli:
marija-zaharova-reuters-1667850619473.webp Foto: Reuters

Rusija nikada nije odbijala da pregovara sa Ukrajinom i spremna je za održavanje pregovora zbog hitnosti situacije, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je, na brifingu za novinare, kritikovala Berlin zbog toga što isporučuje Ukrajini oružje, umesto da utiče na Kijev da počne pregovore sa Rusijom, preneo je TASS.

Umesto da upotrebi svoj uticaj na vlasti u Kijevu da otpočnu pregovore, Nemačka, suprotno svojim zakonima i regulativama koje zabranjuju izvoz naoružanja u krizne regione i zone oružanih sukoba, nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružanim sistemima, što samo povećava neprijateljstva, ukazala je Zaharova.

Već nekoliko dana govori se o nastavku pregovora između Ukrajine i Rusije koji su ćorsokaku već pola godine. 

Eskalacija nasilja u Ukrajini, praćena uništavanjem infrastrukture kao i bojazan od nadolazeće zime, otvorili su ponovo temu pregovora za koje ruska strana kaže da je spremna.

Ukrajinska strana je spremna takođe, tvrdi zvanični Kijev, ali pod uslovom da joj se vrati anektirana teritorija i da se pregovori vode sa nekim novim ruskim predsednikom, a ne Vladimirom Putinom.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doneo je uredbu 4. oktobra kojom se zabranjuju pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a Vašington Post je ovih dana preneo informaciju da američki zvaničnici vrše pritisak na Ukrajinu kako bi pokazala otvorenost za nastavak pregovora sa Rusijom.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()