Zaključci mirovnog samita u Švajcarskoj: Za mir u Ukrajini neophodno učešće i dijalog svih strana

Upozorava se da svako korišćenje nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti bezbedno, propisno obezbeđeno, zaštićeno i ekološki prihvatljivo

16.06.2024. 20:57
  • Podeli:
mirovni samit u švajcarskoj, 16 jun 2024 - Michael Buholzer Keystone via AP Tanjug-666ef90519ff6.webp Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP/Tanjug

Rat u Ukrajini izaziva "ljudske patnje i razaranja velikih razmera", ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj.

Ovo saoštenje je podržala većina zemalja učesnica koje su prisustvovale samitu iako neke nisu stavile svoj potpis na dokument, poput Saudijske Arabije i Indije, prenosi Rojters.

"Aktuelni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nastavlja da izaziva velike ljudske patnje i razaranja stvarajući rizike i krize sa globalnim posledicama", navodi se u saopštenju sa globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini.

Upozorava se da svako korišćenje nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti bezbedno, propisno obezbeđeno, zaštićeno i ekološki prihvatljivo.

"Ukrajinske nuklearne elektrane i postrojenja, uključujući nuklearnu elektranu u Zaporožju, moraju raditi bezbedno i pod potpunom suverenom kontrolom Ukrajine, u skladu sa principima IAEA i pod njenim nadzorom", navodi se u zajedničkom saopštenju i ističe da je bilo kakva pretnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata u Ukrajin nedopustiva, prenosi Ukrinform.

U drugoj tački saopštenja se ukazuje da globalna sigurnost hrane zavisi od neprekidne proizvodnje i snabdevanja prehrambenim proizvodima.

"U tom smislu su slobodna, potpuna i bezbedna komercijalna plovidba, kao i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, od ključne važnosti. Napadi na trgovačke brodove u lukama i duž cele rute, kao i na civilne luke i civilnu lučku infrastrukturu su neprihvatljivi", navodi se u saopštenju.

U trećoj tački se zahteva oslobađanje svih ratnih zarobljenika u predočava da sva deportovana i protivpravno raseljena ukrajinska deca, kao i svi ostali ukrajinski civili koji su protivpravno pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu.

"Verujemo da postizanje mira zahteva učešće i dijalog svih strana. Stoga smo odlučili da ubuduće preduzimamo konkretne korake u navedenim oblastima uz dalje angažovanje predstavnika svih strana", navodi se u saopštenju učesnika Mirovne konferencije o Ukrajini koje je potpisalo 80 zemalja.

Potvrđuje se da Povelja Ujedinjenih nacija, uključujući principe poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, mora biti osnova u postizanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

Predsednica Švajcarske Viola Amherd izjavila je na konferenciji za novinare posle samita, da je široko učešće pokazalo da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog rata u Ukrajini. 

"Mesecima (pre konferencije) smo razgovarali o ratu, snabdevanju oružjem i vojnoj podršci. Sada smo razgovarali o miru, prvi put na jednom sastanku na tako visokom nivou sa toliko zemalja i organizacija. Činjenica da se ogromna većina država okupila ovde i složila o sadržaju zajedničkog saopštenja konferencije Birgenštoku pokazuje šta se može postići stpljivim diplomatskim radom", naglasila je Amherdova.

Mirovni samit u Ukrajini održan je ovog vikenda u Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije pozvana na skup.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()