Žena preživela nakon 80 sati pod ruševinama: U razornom zemljotresu više od 19.300 poginulih

Među žrtvama je i osmogodišnji dečak srpskog porekla koji je u utorak sahranjen u Iskenderunu, njegov otac je srpski državljanin, a majka iz Turske

Autor: Stefan Dević
09.02.2023. 19:23
  • Podeli:

Broj mrtvih u zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju premašio je 19.300, a među stradalima je i dečak srpskog porekla. Tri dana posle katastrofe, spasioci i dalje traže preživele, iako je nada da će ih naći sve manja.

Spasioci u Kirikanu na jugu Turske pomažu ženi koja je bila zarobljena pod ruševinama, više od 80 sati nakon zemljotresa, koji se dogodio u ponedeljak uveče.

"Ova žena je neverovatna, zaista joj se divim! Ona je tako dugo bila pod ruševinama. U dobrom je stanju, može da komunicira. Vrlo je izdržljiva, što je dobro", rekla je pripadnica nemačkog spasilačkog tima Tamara Rajer.

Mnogi se nadaju da će nestali članovi porodica i njihovi voljeni biti pronađeni živi.

"Nadam se da će moji rođaci i zet i sestra biti spaseni živi. Stiglo je dosta spasilaca, zbog čega smo veoma srećni. Dobro rade. Četiri dana nismo spavali, prva dva dana nikog nije bilo, ali sada je sve bolje", kaže Zubejde Kahraman, koja je preživela zemljotres.

Među žrtvama je i osmogodišnji dečak srpskog porekla. Njegov je otac srpski državljanin, a majka iz Turske. On je u utorak sahranjen u Iskenderunu.

Zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju jedan je od najsmrtonosnijih u tom području u poslednjih 30 godina. Prethodno je 1999. godine, u razornom potresu poginulo više od 17.000 ljudi.

"Broj naših građana koji su izgubili život u katastrofalnom zemljotresu dostigao je 14.014. Povređenih je 63.794. Kao što možete videti, radovi na uklanjanju ruševina se nastavljaju punom parom. Srušenih objekata za sada ima 6.444. Naš cilj je da, sa Ministarstvom životne sredine i urbanizacije, u roku od godinu dana rekonstruišemo porušene trospratnice i četvorospratnice", izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Među oblastima koje je Erdogan obišao je i Osmanija, u kojoj se nalazi srpski putopisac Viktor Lazić.

"Javljam se iz Osmanije gde nema struje. Pola grada je porušeno. Iza mene su nekadašnji stanovi, prodavnice. Svuda okolo je staklo i šut. Posledice strašnog zemljotresa. Još uvek se izvlače preživeli i zarobljeni ispod ruševina. Danas sam bio na mestu na kojem sumnjaju da ispod stotine tona krša, loma zarobljeno šestoro do sedmoro ljudi", rekao je Lazić.

Vođa specijalističkog tima MUP-a Srbije Davor Vidović kaže da srpski spasioci pretragu za nestalim licima vrše u koordnaciji sa kineskim i italijanskim timovima.

"Kao što vidite, cela oblast je pogođena. Veliki je broj porušenih objekata i pripadnici Sektora za vanredne situacije pokušavaju da pomognu što većem broju napaćenog turskog naroda", kaže Vidović.

Ti pokušaji su bili uspešni u Alepu, gde su spasioci iz ruševina izvukli dečaka. On je odmah pitao za roditelje. Spasioci mu objašnjavaju da su oni zatrpani u ruševinama petospratnice i da se za njima još traga.

U Siriju je stigao prvi konvoj humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija. Pomoć je, međutim, bila pod znakom pitanja, jer je severoistok zemlje pod kontrolom sirijske opozicije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()