Tamara Vučić na onlajn samitu prvih dama u organizaciji Olene Zelenske

Smatram da bi jedan od naših zajedničkih ciljeva trebalo da bude korišćenje ove platforme za promociju i afirmaciju položaja i uloge žena u svetu, rekla je prva dama Srbije

19.12.2023. 18:42
  • Podeli:
tamara vučić, 19 dec 2023 - foto Tanjug Strahinaj Aćimović (4)-6581d496c623e.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić učestvovala je danas na onlajn samitu prvih dama i gospode koji je organizovala supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska.

Tom prilikom je Vučićeva istakla da ovaj samit i okupljanje vidi kao savršenu platformu za motivisanje, stvaranje novih ideja i davanje ličnog primera kroz promociju pravih vrednosti i kroz promovisanje vrlina i pozitivnog odnosa prema životu i svetu.

"Smatram da bi jedan od naših zajedničkih ciljeva trebalo da bude korišćenje ove platforme za promociju i afirmaciju položaja i uloge žena u svetu. Da im pomognemo i da sve nas predstavimo na dobar i pozitivan način", rekla je Vučićeva.

Ona je podsetila da je učestvovala na Trećem Samitu prvih dama i gospode, koji je bio organizovan u Kijevu u septembru, sa koga su joj, kako je navela, ostale lepe uspomene.

"Oduševljena sam što vidim kako naša platforma raste i okuplja sve više prvih dama i gospoda. I ovaj "Zum" sastanak je odlična prilika da razmenimo ideje za projekte, da razmenimo mišljenja i da možda dođemo do plana kako da doprinesemo opštem dobru", rekla je gospođa Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ona je navela da od početka svog diplomatskog rada, ali i rada kao supruge predsednika, obraća pažnju i fokusira se na ugrožene grupe stanovništva. 

"I sklona sam da budem neka vrsta zagovornika onih čiji se glas ne čuje dobro ili čiji glas nije dovoljno jak i glasan da bi se čuo. I to je nešto na čemu sam radila ne samo ove, već i prethodnih godina", rekla je Vučićeva.

Ona je precizirala da njen rad uključuje podizanje svesti o pitanju ranog razvoja dece (RRD), pomoć osobama koje boluju od retkih bolesti, podršku adoloscentima kao i promovisanje i očuvanje srpskog kulturnog nasleđa.

Govoreći o ranom razvoju dece, ona je navela da većina istraživanja kažu da je to najvažniji period u životu svake osobe i da je za čak 70 odsto daljeg razvoja deteta upravo važno prvih pet godina života. 

"Imajući to u vidu, krenuli smo sa veoma značajnim projektom i izgradnjom Centra za rani razvoj i inkluziju dece, u glavnom gradu Srbije. Ideja je da se ovom veoma važnom periodu u životu svake osobe pristupi sveobuhvatno i da se fokusira na ranu dijagnozu i ranu intervenciju. Ovaj centar se gradi i plan je da se svi radovi završe do kraja sledeće godine. Ovo je nešto meni lično veoma blisko", istakla je Vučićeva.

Kada je reč o radu na pomoći osobama koje boluju od retkih bolesti, ona je ocenila da je Srbija uradila mnogo u poslednjoj deceniji, počevši od izdvajanja sve više novca u budžetu za nove lekove i za nove inovativne tretmane.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Želela bih da podelim sa vama da smo, na primer, za spinalnu mišićnu atrofiju, što je retka bolest, među nekoliko zemalja koje imaju sva tri leka. Jedan od ovih lekova je, kako kažu, najskuplji lek na svetu, Zolgensma", rekla je Vučićeva.

Govoreći o još jednoj temi koja joj je bliska, pomoći adolescentima, ona je istakla da im se treba obezbediti pomoć i podsticajna atmosfera i društvo u kome mogu da napreduju.

"O ovoj temi i izazovima sa kojima se adolescenti suočavaju, imala sam priliku da govorim na mnogim konferencijama tokom ove godine. Govorila sam na konferenciji u Severnoj Makedoniji, u Hrvatskoj, u Egiptu i u Njujorku na marginama 17. zasedanja Generalne skupštine UN", podsetila je ona.

Na temu promocije i očuvanja kulturnog nasleđa, gospođa Vučić je navela da Srbija ima festival koji se zove "Etnology", u okviru koga se predstavlja srpsko kulturno nasleđe, ali i kulturna baština drugih zemalja, tako da je iskoristila priliku da pozove sve prisutne da budu počasni gosti festivala i da predstave svoju kulturnu baštinu.

Ona je pozdravila sve prisutne i zahvalila ukrajinskoj prvoj dami na organizovanju ovog virtuelnog okupljanja.

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska izrazila je zadovoljstvo što su ovakvi samiti postali tradicionalni i podsetila da je prvi samit bio posvećen izazovu Kovid epidemije, dok je poslednji održani samit u Kijevu kao temu imao mentalno zdravlje i na kome je 28 prvih dama i gospode uzelo učešće.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ona je podsetila i na donacije ambulatnih vozila koja je Ukrajina dobila i koja su doprinela ukrajinskom zdravstvenom sistemu.

Zelenska je predstojeći samit Svetskog ekonomskog foruma u Davosu predložila kao mesto gde bi moglo da se diskutuje i prikažu istraživanja o "mekoj moći" i uticaju koji prve dame i gospoda imaju.

Ona je istakla da će nastaviti da se bori protiv klimatskih promena i istakla je važnost borbe za rodnu ravnopravnost.

"Volela bih da deca koju su zbog rata izgubila domove opet dobiju bezbedna i mirna mesta za život. I nastaviću da radim na tome", poručila je Zelenska.

Ona je predložila izradu "njuzletera" u kome bi bili sadržane aktivnosti prvih dama i gospoda i koje bi bile prosleđivane medijskim kućama i diplomatskim predstavništvima širom sveta.

Zelenska se dotakla komplikovane situacije na granici Ukrajine sa Poljskom, gde poljski vozači kamiona blokiraju ulaz robe u Poljsku i izrazila je želju da se taj problem reši.

Na onlajn samitu su se obratili i supruga predsednika Islanda Eliza Rid, suprug predsednice Slovačke Juraj Rizman, supruga predsednika Estonije Sirje Karis, supruga predsednika Evropskog saveta Emili Mišel, supruga španskog premijera Marija Begonja Gomez Fernandez, suprug predesnice Slovenije Aleš Musar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()