UNA pita: Kakve su posledice donošenja Rezolucije o Srebrenici?

Strasti se ne smiruju ni dan posle

Autor: Zvonko Ninkov
24.05.2024. 20:15
  • Podeli:

"Pirova pobeda", najčešći je komentar ishoda glasanja u Generalnoj skupštini za rezoluciju o Srebrenici. Iako je 84 države glasalo "za", a njih 19 "protiv", čak 68 članica UN bilo je "uzdržano", dok 20 njih nije ni želelo da glasa. Drugi utisak koji je proizvelo usvajanje rezolucije jeste da bi se, i onako već zategnuto stanje u BiH, sada još više moglo  dodatno zakomplikovati.

Prosta matematika pokazuje da je većina na sednici Generalne skupštine podržala rezoluciju o Srebrenici, ali to nadglasavanje nije bilo tako ubedljivo kao što se najavljivalo. Predsednik Srbije ističe da je u UN pokazano kako se bori za svoju državu i zemlje sa više od dve trećine stanovništva u svetu nisu glasale za rezoluciju.

"Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno doneto. Ne samo da nije jednoglasno, već je uz značajno manji broj glasova. To nije samo 84:87, to je 84:107. Samo da imate u vidu jer je 20 njih koji su čak i obrazlagali zašto napuštaju jasno su rekli zašto napuštaju. Između ostalih Azerbejdžan i neke druge zemlje. Dakle - 107 zemalja nije želelo da se saglasi sa njihovim predlogom", rekao je Vučić.

"Simbolički, Srbija je uspela da ostvari pobedu", smatra istoričar Stanislav Sretenović, "jer je istakla da je potrebno da država bude ključni akter u međunarodnim odnosima".

"I da je država čak i mala kao što je Srbija u stanju da barem na simboličkom nivou podseti auditorijum da ima pravo glasa, da ima pravo uticaja, da je u stanju da prodrma međunarodnu zajednicu i da ukaže na propuste koje jedan deo te međunarodne zajednice čini", istakao je Sretenović.

Ishod glasanja sa ogorčenjem je primljen u Republici Srpskoj. Predsednik Srpske Milorad Dodik kaže da je "bošnjačka politika išla na to da nanese zlo srpskom narodu i da tome svedoče reakcije koje dobijaju iz Sarajeva". 

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković najavljuje protestne note zemljama koje su u Generalnoj skupštini glasale protiv rezolucije o Srebrenici. Takvo razmimolaženje samo ide u prilog tezi da su šanse za pomirenje u regionu dodatno umanjene.

"Ne možete uzeti jednu sliku iz filma i reći "to je film". Znači, imamo građanski rat koji je trajao tri godine, imamo 100.000 žrtava u BiH koje nisu sve bošnjačke. Tu su i bošnjačke, srpske i hrvatske. Imamo stradanje u Podrinju gde je dokumentovano smrt preko 3.000 ljudi i vi sad kažete "donešena je rezolucija o genocidu u Srebrenici". To ne samo da ne vodi pomirenju, već je trajno zapečatiti odnose snaga i, na već i onako narušenu atmosferu, udaljiti i napraviti još veću etničku distancu u BiH", kaže politikolog Vojislav Savić.

Na najave "razdruživanja" iz Republike Srpske, stigla su reagovanja iz Sarajeva, ali iz američke ambasade u tom gradu. Zajedničko im je da je "to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko delovanje" i da to "neće značiti nezavisnost nego kraj Republike Srpske".

Dodik odgovara da samo žele da na miran način razgovaraju sa partnerima u Federaciji, i predoči im zašto žele da se raziđu i da se vrate suverenitetu RS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()