Apokaliptično u Aziji: Rekordni temperaturni talas se širi, škole zatvorene - ljudi na granici izdržljivosti

Prognoze nisu dobre

Autor: Srđan Ristić
01.05.2024. 19:30
  • Podeli:

Toplotni talas pogodio je jug i jugoistok Azije. Manjak padavina i suša prouzrokovale su probleme kod životinja, biljaka i ljudi. Pojedine škole su zbog vrućine zatvorene.

Filipinski poljoprivrednici uznemireni su jer je natprosečna temperatura dovela njihove useve i samim tim i njihovu egzistenciju u opasnost.

"Kada su velike vrućine ne možemo proizvesti kvalitetno voće i povrće. To je posledica vrućine. Poljoprivrednici moraju da trpe gubitak zbog niskih cena, jer je kvalitet lošiji", kaže farmer u Kandabi Piling Paujao.

Sa jednonedeljnim toplotnim talasom koji je zahvatio Bangladeš, prodavnice kućnih ljubimaca u glavnom gradu Daki, rade sve što mogu da rashlade svoje životinje.  

"Ova nepodnošljiva vrućina pogađa kućne ljubimce kao i ljudska bića. Povremeno ih prskamo vodom, dajemo im piće sa elektrolitima, držimo prodavnice otvorene što je duže moguće, skoro 16 sati da bismo se pobrinuli za njih", kaže vlasnik prodavnice kućnih ljubimaca Bazlur Rahman Šikder.

Kambodžanski centar za spasavanje divljih životinja takođe je pronašao način da pomogne i znatno većim životinjama. Izgradili su jezero sa vodom za svog slona. Vlada Kambodže savetovala je da se izbegavaju aktivnosti na otvorenom jer temperatura može da može da pređe 43 stepena. 

"Kada mi je vruće, pomislim i na svog slona, jer su životinje ovde u ograđenom prostoru i ne žive u divljini. Životinje koje žive u divljini mogu trčati da pronađu vodu, dok su ove naše zatvorene pa im mi moramo pomoći", kazao je čuvar slonova Traj Siheng.

Radnici u indijskom gradu Kalkuti rekli su da je rad u teškim uslovima prinuda jer nemaju drugu opciju. Od radnika na gradilištima se često traži da rade duge sate pod užarenim suncem sa minimalnim predahom. Kalkuta je zabeležila maksimalnu temperaturu od 42 stepena, pošto je meteorološka kancelarija izdala upozorenja za više vrućih i vlažnih dana nego što je uobičajeno između aprila i juna.

"Nećemo moći da tolerišemo vrelinu ako ne pravimo pauze. Ako ne radimo, nećemo dobiti platu. Tako da smo primorani da nastavimo da radimo", ističe radnik Dašrat Mundal.

Klimatski modeli već pokazuju da iz godine u godinu povećavamo prosečnu temperaturu, navode stručnjaci.

"Svaka godina je toplija od prethodne, ali zbog El Ninja određeni regioni su još topliji nego što se očekuje. Ove godine su najugroženiji delovi Kariba u jugoistočnoj Aziji i jug Azije", ističe tajlandski naučnik i savetnik za pomorske i obalske resurse Peč Manopavitr.

Meteorolozi navode da će indeks toplote, koji predstavlja stvarnu temperaturu koju telo oseća u kombinaciji sa relativnom vlažnošću, dostići rekordnih 45 stepeni u ugroženim krajevima, što se klasifikuje kao "opasan" nivo. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()