Detaljna vremenska prognoza za avgust: Meteorolog Todorović najavljuje temperaturalni šok

Todorović je govorio i o superćelijskim olujama koje se često povezuju sa toplotnim talasima.

27.07.2024. 14:19
  • Podeli:
vrućina, velike vrućine, toplotni talas, vrelina, termometar - shutterstock_1550454122-669609fc0d395.webp Foto: Shutterstock

Dok se toplotni talasi sve češće javljaju, a klima uređaji rade bez prestanka, pitanje koje se nameće je – šta nas očekuje u avgustu? Da li ćemo se suočiti sa ekstremnim vrućinama tokom celog meseca?

O ovome je na televiziji Kurir govorio meteorolog Nedeljko Todorović, pružajući detaljan uvid u vremensku prognozu za predstojeći period.

Todorović je objasnio da su tokom prethodnih nekoliko dana, temperature bile prijatnije, spuštajući se i ispod 30 stepeni.

"Osveženje koje smo imali proteklih dana bilo je značajno, sa maksimalnim temperaturama koje su bile stepen-dva ispod 30 stepeni. Međutim, to nije dugo trajalo", naveo je Todorović.

Ponovni porast temperatura

Prema njegovim rečima, od sutra nas očekuje novi porast temperature.

"U nedelju se očekuje vrhunac sa maksimalnim temperaturama između 35 i 37 stepeni, u zavisnosti od lokacije. Međutim, zanimljivo je da će u nedelju veče doći do blagog pada temperature za 3-4 stepena zbog dolaska svežijeg vazduha tokom noći", objasnio je Todorović.

Iako će doći do kratkotrajnog osveženja, pred nama je period sa pravim letnjim temperaturama.

"Očekuje se da će većina dana u avgustu imati maksimalne temperature između 30 i 36 stepeni, s mogućnošću da poneki dan bude i 37 ili 38 stepeni na jugu Srbije", rekao je Todorović.

Dugoročne prognoze i klimatske promene

"Avgust će verovatno biti topao sve do sredine meseca, a možda i do 20. avgusta. Ipak, dugoročne prognoze su nezahvalne i uvek postoji mogućnost odstupanja. Takođe je istakao da, iako ćemo se suočiti sa visokim temperaturama, one neće dostići ekstremne vrednosti iz prve polovine jula", rekao je.

Meteorološki fenomeni i subjektivni osećaj

Tokom razgovora, Todorović je objasnio razliku između subjektivnog osećaja temperature i zvaničnih merenja.

"Kada se prognozira i meri temperatura vazduha, ona ne pokazuje temperaturu asfalta ili automobila. Na primer, temperatura vazduha iznad asfalta može biti i za 10 do 15 stepeni viša", rekao je.

Govorio je i o ekstremnim vremenskim epizodama.

"Prošla godina je bila jedna od najtoplijih u poslednjih stotinak godina, ali to ne znači da se klima menja. Temperaturne oscilacije su normalne i ne treba subjektivno posmatrati događaje", naglasio je Todorović.

Rad meteorološke službe i pouzdanost prognoza

Na pitanje da li meteorološka služba treba da menja način rada s obzirom na promene u klimatskim uslovima, Todorović je rekao:

"Metode merenja se nisu promenile. Dugoročne prognoze su uvek bile neizvesne, pouzdana prognoza može biti samo za 3 do 5 dana unapred, eventualno do 7 dana u stabilnim situacijama".

Todorović je istakao da se poboljšanje prognoza na kraći rok postiže zahvaljujući napretku tehnologije i računarstva, ali da dugoročne prognoze i dalje nose veliki rizik neostvarenja.

Klimatske smene i uticaj na vremenske prilike

Tokom razgovora, Todorović je govorio o klimatskim smenama koje su se dešavale kroz istoriju.

"Poslednjih 35 godina smo u toplom periodu, ali to su periodične oscilacije koje se dešavaju kroz vekove. Instrumentalna merenja pokazuju da nema suštinskih promena", objasnio je Todorović.

On je takođe istakao da, iako se priča o brzim klimatskim promenama često forsira u medijima, čovek ne može značajno uticati na klimu na globalnom nivou.

"Beograd je primer toplotnog ostrva zbog više asfalta, građevina i vozila, ali to su mikroklimatski efekti koji ne utiču na globalnu klimu", rekao je.

Superćelijske oluje i njihov uticaj

Todorović je govorio i o superćelijskim olujama koje se često povezuju sa toplotnim talasima.

"Superćelijske oluje nisu nov fenomen, već se javljaju već 50-60 godina. One imaju svoju strukturu i mogu doneti tornado ili pijavicu, ali nisu toliko česte kod nas kao u Zapadnoj i Srednjoj Evropi", objasnio je Todorović.

Kao zaključak, Todorović je istakao da nas u avgustu očekuju visoke temperature, ali bez ekstremnih vrućina koje smo imali u julu.

"Ne treba paničiti zbog vremenskih uslova, već se pripremiti za toplo leto. Dugoročne prognoze su neizvesne, ali kratkoročno možemo očekivati stabilno vreme sa povremenim osveženjima", zaključio je Todorović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()