Dragan Janković od plastične flaše napravi metlu: Pogledajte kako majstor iz Čoke čuva planetu

Ovu zanimljivu, ali pre svega korisnu priču, donosi meteorolog UNE Srđan Ristić

Autor: Srđan Ristić
25.08.2024. 19:38
  • Podeli:

Svake godine se proizvede čak 460 miliona tona plastike, ali nažalost većina završi u prirodi. Kampanje za očuvanje prirode su sve veće, ali i uloga medija je veoma važna. Svaki pozitivan primer, treba afirmisati što mi i činimo u priči meteorologa UNA televizije Srđana Ristića.

Mi prosto plivamo u plastici. Svake godine ona se proizvodi sve više, a recikliranje je i dalje malo zastupljeno. Dragan Janković je pronašao način da od flaše napravi jednu korisnu metlu, a evo kako je on to uradio.

Prvi korak je čišćenje flaše, skidanje etikete i sečenje donjeg dela flaše. Nakon toga se prave plastične niti, koje će biti osnova metle.

"Napravimo mali rez na flaši i stavljamo je u sečku za sečenje... To što sam zasekao ubacujem ispod u rezač. Sa time završavam flašu, prvi deo je urađen", ističe Janković za UNU.

Kada se plastika navuče na koturove sledi prebacivanje na ramove, koji su važni da bi plastika očvrsnula.

"Da bismo sa tih ramova stavljali u kuvalo za kuvanje... I tako treba 350 puta", dodaje Janković.

Ovaj penzioner invalid iz Ostojićeva nadomak Čoke napravio je čitav lanac reciklaže u tom malom mestu. Meštani mu svakodnevno donose toliko plastičnih flaša, da ne može da postigne da ih sve upotrebi. Za treći korak potrebno je pripremiti i hladnu, ali i vrelu vodu. Zato treba da se podloži vatra.

"Kuvana flaša se u ključalu vodu se stegne i onda se stavlja direktno u hladnu vodu da doživi šok", kaže Janković.

Plastika od šoka očvrsne i Dragan lako može da je oblikuje. Posle sečenja navlači je na štap i na nju stavlja novu flašu kako bi sve bilo čvrsto. Fenom je zagreva da bi se sve stopilo u celinu i kako bi metla bila kompletna. Posebnim ručno rađenim stegama širi niti da bi metla mogla da pokupi veću količinu smeća prilikom čišćenja. Svoj brend Dragan je nazvao metlaloplastika, a iako mu je ideja bila da zaradi, navodi da je većinu do sada poklonio.

"Verujte mi na reč, mnogo je bolji osećaj čistiti sa metlom od reciklirane plastike nego sa onom običnom, a i deluje da čak ova bolje čisti", ističe meterolog Ristić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()