Dugoročna vremenska prognoza meteorologa UNE: Zimske temperature i kiša, a od proleća samo trag

Kako je počela radna sedmica, tako se i završava - s kišom

27.03.2023. 11:33
  • Podeli:
vreme kiša pixabay-642152667655e.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Ciklon koji se sinoć formirao iznad Jadrana nam je rano jutros doneo obilne padavine, a sutra nam vraća i zimu u region. Unutar njega vazduh struji u smeru suprotnom od kazaljke na satu, što uslovljava priliv vazduha iz hladnijih severnih predela. 

Zato će prvi deo sedmice biti skoro pa pravi zimski, a od četvrtka toplije.

Ponedeljak 27.3.

U Srbiji se očekuje oblačan, kišovit i vetrovit dan. U gornjoj polovini zemlje padavine popodne slabe, a i nebo se delimično razvedrava. 

"Tu najviše mislim na sam sever zemlje, dok u drugim mestima ostaje oblačno uz po neki stidljiv zrak sunca. U predelima južno od Save i Dunava sa jačom kišom, a na zapadu i jugozapadu ni grmljavina neće biti retka pojava", ističe meteorolog UNA televizije Srđan Ristić. 

Nakon relativno toplog jutra, najviša dnevna temperatura, zbog jačanja hladnog vetra, neće mnogo porasti, biće između 11 i 14 stepeni. Mada će subjektivan osećaj biti da je hladnije od toga. Jedno od obeležja dana sigurno je vetar. Vetrovito će biti praktično u celoj zemlji, a najviše će se razduvati na severu Banata i Bačke.

Utorak 28.3.

Narednih dana nam se na kratko vraća zimsko vreme. Ne samo što će temperatura znatno da opadne, već kiša može preći i u sneg na planinama, mada poneka pahulja snega nije isključena ni u nižim mestima. U utorak će padavine biti veoma slabe i smenjivaće se sa sunčanim periodima, a u sredu i četvrtak će one prestati. 

Jutarnja temperatura biće samo nekoliko stepeni iznad nule, a maksimalna dnevna do 8. Nastavlja da duva jak severni i sevrozapadni vetar.  

Sreda 29.3.

U sredu prestanak padavina, u celoj zemlji će se smenjivati sunce i oblaci. Najoblačnije biće u Vojvodini i na zapadu zemlje. Jutro će biti najhladnije, očekuje se blagi mraz u prizemlju, ali i na visini od 2 metra, što može loše da utiče na mnoge biljke koje su procvetale. 

"Maksimalna dnevna temperatura biće u blagom porastu, do 11 stepeni u centralnim i zapadnim predelima, dok drugde malo hladnije. Nastavlja da duva severni i severozapadni vetar, međutim biće znatno slabiji", objašnjava Ristić.

Četvrtak 30.3.

Pretežno suvo u celoj zemlji, jedino se uveče kiša očekuje na severu zemlje. Nakon više dana sa hladnim severcem, u četvrtak se vetar okreće na topliji južni koji podiže temperaturu. Najviša dnevna će u svim mestima biti iznad 15. Najtoplije će biti na zapadu Srbije i u Beogradu, gde će biti izmereno čak 18 stepeni.  

Petak-nedelja

Kako je počela radna sedmica, tako se i završava. U petak sa pljuskovima u većini predela. Ponovo se najjače padavine očekuju u prvom delu dana, dok popodne postepeno slabljenje i nakon toga prestanak. Temperatura ostaje oko 17 stepeni.  

Za vikend takođe oblačno i kišno sa temperaturom oko 15 stepeni.  Subotu će obeležiti obilnije padavine, dok u nedelju smena sunca i oblaka i veoma slaba kiša.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()