Kako je francuski par u svom stanu stvorio "urbanu biosferu": Minimalno koriste struju i vodu, sve recikliraju

Oko kupatila vise pečurke, koje rastu u idealno vlažnom okruženju. Par ubere oko jedan i po kg pečuraka nedeljno.

Autor: Srđan Ristić
16.10.2024. 19:22
  • Podeli:

Ovakva blaga jesenja temperatura mnoge će obradovati, posebno zbog manje potrošnje struje, o čemu ćemo mnogo više morati da vodimo računa i u budućnosti. Zato i u tzv. "stanu budućnosti" nema najsavremenije tehnologije, robota ili veštačke inteligencije.

Umesto toga, projekat stana od 26 kvadrata u blizini Pariza ima cilj da drastično smanji emisiju ugljenika i potrošnju vode, i to upotrebom uređaja sa minimalnim koršićenjem struje, koji omogućavaju održiv i skoro samostalan život.

Dizajnerka Karolina i inženjer Korentin preselili su se u svoju „urbanu biosferu“ kako bi vodili način života koji smanjuje otpad i višestruko koristi vodu. Oni žele da daju pozitivan primer da bi se ispunio cilj Ujedinjenih nacija za smanjenje emisije gasova staklene bašte do 2050.

U kuhinji nema klasčnog šporeta, već se dobro izolovani lonac napaja energijom od solarnih panela postavljenih na krov kako bi se hrana sporije kuvala.

„Morali smo da izmislimo sve u ovom stanu. Mi je zovemo tepsijom budućnosti jer se ispod nalaze grejni elementi povezani za panele. Potrebno je 10 puta manje energije od klasičnog sistema za kuvanje. Imamo ceo sistem ventilacije i izolacije u stanu, što takođe znači da nam nije potrebna 
klima leti, niti grejanje zimi“, ističe inženjer Korentin de Šatelperon.

U kupatilu, veliki tuš koristi samo prskalicu za pranje, ali to nije kraj upotrebe te iste vode za tuširanje. Kroz dnevnu sobu protiče sistem vode, koji se koristi za uzgoj nekoliko povrća.

Oko kupatila vise pečurke, koje rastu u idealno vlažnom okruženju. Par ubere oko jedan i po kg pečuraka nedeljno.

„Sve što unesemo u stan recikliramo u resurse za druge žive organizme. Nadamo se da ćemo koristiti samo 30 litara vode dnevno, u poređenju sa prosečnih 149 litara dnevno u Francuskoj“, kaže dizajnerka Karolina Pulc.

Otpad u stanu recikliraju larve crnih vojničkih muva, koje otpad pretvaraju u đubrivo za biljke. To nisu jedini insekti. Karolina i Korentin eksperimentišu i sa uzgojem jestivih cvrčaka.

„Imamo farmu u stanu, čujete cvrčke kako pevaju. U ovom eksperimentu nas prati nekoliko stručnjaka, poput onog za ishranu sa kojim smo utvrdili sve naše nutritivne potrebe. Shvatili smo da nam je potreban vitamin B12. Mnogo su ukusni, poput škampa“, kaže Karolina.

Eksperiment je počeo u julu i trebalo bi da se završi početkom novembra. Prate ga istraživači koji mere ekološki otisak, zdravlje para i njihove finansijske troškove. Eksperiment održivih stanova poziva više od hiljadu porodica da isprobaju različite funkcije niske tehnologije kod kuće.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()