Kako nastaje sneg?

Da bi se beli pokrivač formirao, potrebne su, pre svega, dve stvari: temperatura ispod nule i dovoljno vlage u vazduhu

Autor: Ivana Rešetar
20.01.2023. 21:37
  • Podeli:

Dečja radost koju donosi prvi sneg, grudvanje, sankanje – sve to je moguće zahvaljujući snegu. Ako ste se ikada zapitali kako nastaje sneg – donosimo vam odgovor na to pitanje!

Da bi se sneg formirao, potrebne su dve stvari: temperatura ispod nule i dovoljno vlage u vazduhu.

Proces počinje formiranjem kristala leda. Kada je temperatura vazduha ispod nule, vodena para koja bi se normalno kondenzovala u kapljice oblaka, promeniće agregatno stanje direktno u led, formirajući se oko sitnih čestica u vazduhu, kao što su zrna peska ili čađi.

Kristali leda rastu kako se više vodene pare procesom depozicije smrzava na njihovoj površini. Vodena para se sudara i spaja sa drugim kristalima dok se kreće unutar oblaka.

Kristali se rastući pretvaraju u snežne pahulje koje su sada dovoljno teške da počnu da padaju. Kada pahulje padajući naiđu na sloj vazduha pozitivne temperature, tada dolazi do njihovog topljenja i obrazovanja susnežice ili kiše.

Pahulje koje padaju kroz hladan i suv vazduh postaju praškaste i ne lepe se, stvarajući tako savršen sneg u prahu za skijanje. Kada se jednom nađe na tlu, sneg će tu i ostati ako je temperatura vazduha i tla dovoljno niska da spreči sneg da se topi.

Kada bi na planetu Zemlju padalo toliko snega da pokrije celu njenu površinu, bilo bi potrebno da pada 15 milijardi godina da bi se pojavile dve iste pahulje.

A prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveća snežna pahulja imala je 38 centimetara u prečniku. Najviši sneško ikada – napravljen je 1999. godine i bio je visok čak 35 metara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()