Kako se u Arizoni bore protiv 'urbanog ostrva toplote'?

Tako što premažu asfalt 'kremom za sunčanje za puteve'...

Autor: Ivana Rešetar
06.08.2023. 22:11
  • Podeli:

Svi možemo da primetmo da su leta u gradovim mnogo toplija, nego van njih. To je zahvaljujući asfaltu, sve većoj izgradnji i česticama koje zadržavaju toplotu.

Taj fenomen naziva se "urbano ostrvo toplote". Mnoge zemlje na sve načine pokušavaju da se izbore sa ovim fenomenom, pa je zato u Arizoni pokrenut novi projekat.

"Mi kao i mnogi drugi gradovi tražimo načine da se ohladimo. Jedna od stvari koje treba da uradimo je da pogledamo gde je vrelo tlo i učinimo ga manje toplim. Atmosfera se zagreva od podloge. A kada pogledamo satelitski snimak gde se nalaze najtoplije površine u našem gradu jasno se izdvajaju dve: krovovi i putevi", objašnjava direktor Kancelarije za toplotu Dejvid Hondula.

Da je ovaj način rashlađivanja zaista uspešan pokazuju i podaci: prosečna temepatura asfalta sa ovim premazom bila je za oko 10,5 do 12 stepeni niža. A u dobijanju trenutnih podataka pomaže im MARTI.

"To je vrhunska meteorološka stanica u kojoj merimo neto radijaciju u tri pravca. Tako da možemo da razumemo šta čovek doživljava na određenoj površini i merimo temperaturu vazduha, relativnu vlažnost, brzinu i pravac vetra. I to se snima svake dve sekunde. A zaista važan aspekt svega ovoga, kada govorimo o hladnom trotoaru, je da razumemo koliko se sunčevog zračenja reflektuje i koliko dugotalasnog zračenja se emituje", objašnjava Jenifer Vanos iz Škole za održivi razvoj.

Ipak, najbitnija strana ove priče je ljudska. Meteorolozi često pominju subjektivni osećaj, zato je logično postaviti pitanje: Da li građani zaista osećaju razliku?

"Nismo primetili nikakvu razliku kada smo izašli. Čak i popodne osećamo toplotu isto, tako da ne mislim da postoji ogromna korist od ove nove tehnologije. Ne znam da li se isplati ulagati u nešto ovako za ceo grad", skeptična je jedna od anketiranih meštanki.

Ipak, previše je rano donositi bilo kakve zaključke. Da biste videli koliko je neki ekspriment uspešan, potrebno je da prođe nekoliko godina.

A jedina stvar dokazano pomaže u borbi sa velikim vrućinama u gradovima je drveće. To je rešenje koje nije skupo, a pored toga našu okolinu čini lepšom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()